Linkovi

Sjedinjene Države zemlja imigranata sa kulturnim vezama širom sveta


Takva različitost povećava interesovanje za učenje stranih jezika u javnim školama. Osnovna škola Kent Garden u Meklejnu u Virdžiniji u blizini Vašingtona, jedna je od njih. Ta škola nudi specijalne kurseve namenjene pripremi učenika za višejezičku budućnost.

Više od 900 učenika dolazi u ovu školu svakog jutra kako bi učestvovalo u programu koji treba da im pomogne da postanu poznavaoci stranih jezika. U ovoj školi to je francuski jezik.

Eni Dvajer predaje francuski jezika đacima petog razreda.

«Ovaj program je napravljen za učenike koji žele da nauče francuski. Oni pola dana provode sa nastavnikom sa kojim uče matematiku i prirodne nauke na francuskom, dok drugi deo dana provode sa engleskim nastavnikom koji im predaje društvene i jezičke nauke na engleskom jeziku», kaže ona.

Učenici ne samo što dobijaju instrukcije na francuskom, već su izloženi i kulturnim aspektima zemalja u kojima se govori taj jezik.

«Ja sam muslimanka i zato moji roditelji žele da učim o drugim kulturama, zemljama i ljudima na drugim mestima», kaže Roza, dok njen drug, Anvar, objašnjava da će u budućnosti mnogo više da putuje, što znači da će – kako kaže – imati prilično dobre šanse da sretne osobu koja govori francuski.

Neki od onih koji se bave obrazovanjem veruju da poludnevno učenje mladih ljudi na stranim jezicima, priprema đake za globalnu ekonomiju. Kristin Bedoret predaje francuski jezik u šestom razredu.

«To proširuje svest dece i omogućava im da bolje shvate druge kulture i čini ih tolerantnijim za razlike», kaže ona.

Pojedini kritičari se slažu da pola dana učenja na stranom jeziku, može negativno da utiče na znanje engleskog. Ričard Gordon, nastavnik engleskog jezika i društvenih nauka, ne slaže se sa tim.

«Ono što sam uočio kada predajem svojim učenicima koji su došli sa programa stranih jezika, jeste da su veoma elokventni i da se veoma dobro izražavaju na mojim časovima engleskog», kaže Gordon.

Nastavnici francuskog kao što je Fransoa Brotet priznaju da postoje izazovi u programu učenja stranog jezika.

«Pošto učenici ne razumeju sve, treba da pronadjemo kreativne i različite načine da ih naučimo», kaže Brotet.

Učenici imaju sopstvene izazove. Kimia Zadegan je učenica šestog razreda i učestvuje u programu za francuski.

«Može da dodje do konfuzije, jer učite neke termine na francuskom, a testovi i domaći zadaci su ponekad napisani na engleskom.»

Robin Huker je direktor osnovne škole Kent Garden.

«Mnoga deca u našoj školi, zato što je internacionalna, dolaze sa znanjem dva, tri, a ponekad i četiri jezika. Naša odgovornost je da pripremimo decu za globalno društvo, a to uvek pšodrazumeva jezike», kaže on.

Huker naglašava da Američki učenici moraju da budu spremni i jezički i kulturno, kako bi uspešno komunicirali u pluralističkom američkom društvu i današnjem globalnom selu.

XS
SM
MD
LG