Linkovi

Skup benzin afirmiše vozila na električni i hibridni pogon


«Aptera» je proizvela vozilo na tri točka koje može da razvije brzinu i do 136 kilometara na sat, a troši vrlo malo benzina.

Izgleda kao da je iz svemira, ali izvršni direktor «Aptere», Kris Entoni poručuje da niko ne treba da se plaši. Novi model vozila njegove kompanije koji nosi ime Type One ili Tip jedan, troši običnu struju, a ne gorivo za avione.

"Nije mu potreban specijalni punjač. Imate ih u svim domovim u Americi, samo ga uključite u utičnice od 110 volti", kaže Entoni.

«Aptera» je već dobila depozit od preko 1000 kupaca, koji žele električno vozilo, a isporuka počinje kasnije ove godine. Kompanija planira da proizvede još jedan drugačiji model ovog automobila, benzinsko-električni hibrid, koji bi, kako tvrde, mogao da troši tek nešto više od tri četvrtine litra na 100 kilometara. Osnivač «Aptere» Stiv Fambro kaže:

"To bi bilo u prvih 150 kilometara vožnje, ali bi kako se baterije troše, potrošnja benzina rasla do oko tri litra na 100 kilometara".

Vozilo izgleda krhko, ali je napravljeno od presovanog kompozitnog materijala, koji je kako tvrde u «Apteri» upola lakši, i čak deset puta jači od čelika. Kris Entoni objašnjava:

"Veoma je jak i može da izdrži udes u rangu onih na stazama Formule 1".

«Aptera» i unutar vozila ima izuzetno moderan dizajn. Tu je navigacioni sistem koji reaguje na dodir, klima uređaj, koga pokreću solarni paneli, i prilično veliki prostor za prtljag. Najveći deo unutrašnjosti vozila napraveljen je od reciklirane plastike, a umesto ogledala, vozač za orijentaciju koristi kamere.

I koliko košta automobil koji m,ože sve ovo? Oko 30 hiljada dolara. Međutim, ukoliko bude bio na nivou očekivanja kompanije, mogao bi da bude vredan tih para.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG