Linkovi

Mobilni telefoni budućnosti biće znatno drugačiji od današnjih


Dok vlasnici današnjih mobilnih telefona uzdišu za novim modelima, sa ekranima osetljivim na dodir i ugrađenim prijemnikom za satelitsku globalnu navigaciju, istraživači se već bave novom generacijom telefona koji će se - kako izgleda - znatno razlikovati od današnjih.

Stručnjaci istraživačkog centra forme Nokia i Kembridžskog univerziteta eksperimentišu sa novim materijalima na bazi nanotehnologije, sa nekim neobičnim svojstvima. Pod određenim uslovima ti materijali mogu da menjaju oblik i boju, i od njih mogu da se konstruišu mikroskopski sitne jednostavne mašine.

Nanotehnološki mobilni telefoni mogli bi da se savijaju, na primer u obliku ženske narukvice, i da prilagođavaju svoju boju odeći. Sudeći po tome konstruktori imaju u vidu ženski deo potrošačkog tela. Takođe bi mogli da imaju ugrađene fotoćelije za punjenje baterija, pa čak i da sami čiste sopstvenu površinu ili pak da odbijaju vlagu, što znači da im potapanje u vodu ne bi uopšte naškodilo.

Pošto bi klasične baterije to teže podnele, naučnici eksperimentišu sa specijalnim kondenzatorima koji bi mogli da deluju kao baterije. Drugi smatraju da bi statički elektricitet, koji se često stvara u odeći koja u sebi ima sintetičke materijale, takođe mogao da se iskoristi za pogon ovih uređaja.

Nanotehnologija napreduje krupnim koracima pa se predviđa da bi do 2015. godine nanotehnologija mogla da bude primenjena u proizvodnji 15 odsto proizvoda.

XS
SM
MD
LG