Linkovi

MMF umanjio procjenu globalnog ekonomskog rasta


Međunarodni monetarni fond procijenio je da će globalni poslovni gubici koji su posljedica krize subprimarnog kreditnog sektora u Americi doseći i 945 milijardi dolara. Uoči proljećnog zasijedanja međunarodnih finansijskih institucija narednog vikenda MMF je u svom izvještaju o stanju svjetske ekonomije umanji prognoze globalnog ekonomskog rasta za ovu i tekuću godinu uz procjenu da su šanse da kriza u SAD dovede do globalne recesije 25 odsto.

MMF cijeni da investicioni propusti i pad vrijednosti stambenih nekretnina u Americi mogu da koštaju i 565 milijardi dolara, ali da bi u kombinaciji sa posljedicama krize na tržište komercijalnih nekretnina i potrošačke kredite gubici mogli da budu i svih 1000 milijardi dolara.

Haime Karuana je direktor odsjeka za monetarnu politiku i tržište kapitala u MMF-u.

"Šok od krize subprimarnog kreditnog sektora u SAD širi se zahvaljući značajnom usporavanju ekonomije."

U svom izvještaju o globalnoj finansijskoj stabilnosti u 2008. MMF navodi da se kriza proširila i izvan američkog subprimarnog sektroa i da prijeti tržištima u drugim državama. Karuana kaže da to povećava pritisak na banke i ograničava njihovu zajmodavnu sposobnost.

"Stanje u kreditnom sektoru se pogoršava i širi na primarne stambene i komercijalne hipoteke, ali i na korporativno kreditno tržište."

Kada se kreditni ciklus okrene porašće i kamate, vjeruje Karuana.

"I u Evropi ćemo takođe možda vidjeti oštrije uslove i slabije kreditiranje, jer su i evropske banke takođe zabilježile gubitke", kaže Karuana.

Američka centralna banka nedavno je preduzela akciju da pojača likvidnost i stabilizuje finansijsko tržište. Međutim, Karuana kaže da je nesposobnost vlasti da kontrolišu finansijski sektor dovelo do krize u subprimarnom sektoru. MMF je, istovremeno, na udaru kritike jer je previdio krizu i na nju potom sporo reagovao.

XS
SM
MD
LG