Linkovi

Koštunica: Sporazum sa EU prihvatanje nezavisnog Kosova


Iako pojedine partije to negiraju, evropske integracije ipak se pokazuju kao jedna od ključnih tačaka predizborne kampanje u Srbiji.

Odlazeći premijer i predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da se koaliciji okupljenoj oko Demokratske stranke ne sme dozvoliti potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji s Evropskom unijom jer bi se time potpisala nezavisnost Kosova. Koštunica je rekao da su predstojeći izbori važni i kao izbori za odbrnu Srbije i za odbranu Kosova i optužio visokog predstavnika EU Havijera Solanu da je tako ponudio pomoć koaliciji oko Demokratske stranke na predstojećim izborima. Koštunica je postavio pitanje Solani da li taj Sporazum poštuje Srbiju u njenim međunarodno priznatim granicima sa Kosovom ili bez njega.

Izjavu odlazećeg premijera, Demokratska stranka ocenila je kao neodgovornu i istakla da neće dozvoliti da se političari zaslepljeni željom da se održe na vlasti igraju sudbinom zemlje tako što iznose neistine i zatvaraju vrata boljoj budućnosti njenih građana. Demokratska stranka kaže u svom saopštenju da insistira na očuvanju Kosova i na bržem ulasku Srbije u EU i da je zato potpisivanje ovog Sporazuma od suštinskog značaja za Srbiju, jer traži da se poštuju isti oni međunarodni dokumenti koji su kamen temeljac odbrane teritorijalnog integriteta Srbije.

A šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras izjavio je da se ta Komisija neće mešati u izborni proces u Srbiji ali da će nastaviti da podseća na značaj evropskih integracija za Srbiju i koristi koje će od toga imati građani. Nećemo se stideti da podsetimo šta znači evropska perspektiva ove zemlje, koliko je Evropa važna za Srbiju i Srbija za Evropu i kako će proces evropske integracije doprineti poboljšanju života građana i ekonomskih i socijalnih uslova, rekao je Ljoveras.

Visoki zvaničnik Demokratske stranke Oliver Dulić pokušao je da u Hagu uveri holandske zvaničnike da deblokiraju proces pridruživanja Srbije EU, ali, kako se čini, bez uspeha.

XS
SM
MD
LG