Linkovi

Oliver Dulić: Srbija odlučna da što pre okonča saradnju sa Haškim tribunalom


Član Predsedništva Demokratske stranke Oliver Dulić izjavio je danas, na kraju dvodnevne posete Hagu, da je holandskim zvaničnicima preneo da je Srbija odlučna da što pre okonča saradnju sa Haškim tribunalom, ali i da bi brzo potpisivanje sporazuma o pridruživanju sa EU olakšalo ispunjavanje tg cilja.

"Na žalost, sve holandske partije se slažu da EU ne treba da sa Srbijom potpisuje sporazum o pridruživanju i stabilizaciji dok se ne isporuči Ratko Mladić", rekao je Dulić o ishodu razgovora sa holanskim državnim sekretarom za evropska pitanja Fransom Timermansom i članovima spoljnopolitičkog holandskog parlamenta.

Po Dulićevim rečima, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc je imao nešto elastičniji stav.

"Bramerc mi je rekao da za njega saradnja Srbije ne znači da je Mladić u Hagu, nego da se proces potrage učini dovoljno transparentnim i da Srbija pokaže jednu zaista jasnu političku i praktičnu volju da se taj proces završi što je pre moguće", kazao je Dulić.

Tražići više razumevanja, Dulić je holandske sagovornike upozorio, kako je rekao, da će to biti daleko teže ako na parlamentarnim izborima 11. maja na vlast u Srbiji "dodju one političke snage koje su zagovarale zaštitu generala Mladića i nisu pristajale na pomisao da ga isporuče Hagu".

XS
SM
MD
LG