Linkovi

Buš i Putin ostavili rešavanje ključnih sporova svojim naslednicima


Prošlog vikenda, predsednici Buš i Putin potpisali su sporazum o okvirima za buduće američko-ruske odnose. Neki analitičari smatraju da taj strateški okvir nije dodirnuo neke od najosetljivijih nesuglasica između dve zemlje.

Vikend samit između Buša i Putina završio se bez konkretnog dogovora o bilo kom od osetljivih pitanja. Dvojica predsednika sastala su se u Sočiju, na obali Crnog mora, verovatno poslednji pu na tim funkcijama. Bio je to njihov 28. susret u poslednjih 7 godina. Bivši američki ambasador u NATOu, analitičar Robert Hanter, kaže kako mu je žao što na samitu nije postignut nikakav konkretan dogovor o strateškim odnosima u budućnosti.

”Ima mnogo pitanja o kojima bi dve strane trebalo da razgovaraju. Iskreno govoreći, to bi omogućilo Rusiji da stekne osećaj ponosa, osećaj dostignuća, bez zadiranja u naše stvari. Na to bi zaista trebalo da se usredsredimo. Da li će se to dogoditi zavisiće od volje i od rukovodećih sposobnosti na obe strane. Ali to bi bilo od obostranog interesa.“

Prema Hanteru, novi američko-ruski strateški sporazum trebalo bi da obuhvati dogovor o konvencionalnom i nuklearnom naoružanju, kao i dogovor o tome šta bi dve zemlje mogle zajedno da urade na Bliskom istoku. Takođe bi trebalo da sadrži viziju o tome šta bi - ili šta ne bi - trebalo da se desi u centralnoj i južnoj Evropi i na Kavkazu.

Spoljnopolitički analitičar Čarls Kapčan primećuje da su američko-ruski odnosi u poslednje vreme napravili pozitivan zaokret.

”Samit NATO završio se nekim dobrim vestima za Ruse. Za sada Ukrajina i Gruzija neće potpisati plan za pristup alijansi. Što se tiče antiraketnog štita, nije se mnogo postiglo, ali se razgovor okrenuo u pravcu saradnje.“

Kapčan dodaje da Bela kuća i Kremlj i dalje ne gledaju isto na problem nezavisnosti Kosova. Eksperti napominju da će mnogima od današnjih nerešenih pitanja između SAD i Kosova morati da se pozabave novi predsednici. Putin se povlači sa položaja 7. maja, dok će novi američki predsednik biti izabran u novembru, a dužnost preuzeti u januaru 2009.

XS
SM
MD
LG