Linkovi

Drugi dan svedočenja američkog komandanta i američkog ambasadora u Iraku


Drugog dana svedočenja u američkom Kongresu, najviši američki komandant u Iraku i američki ambasador u toj zemlji izvestili su o napretku u nekoliko ključnih bezbednosnih i političkih pitanja, ali su upozorili da je napredak krhak i da je dalje američko angažovanje neophodno. Izveštaj je pripremio novinar Glasa Amerike, Al Pesin.

Reči ”krhak“ i ”reversibilan“ ponovo su često korišćene na današnjem pretresu. Najviši komandant koaicije, general Dejvid Petreus, rekao je da je to razlog što nije spreman da obeća bilo kakva nova povlačenja američkih snaga, pošto se u julu vrate poslednji delovi prošlogodišnjeg pojačanja od 20 hiljada vojnika.

”To je, ponavljam, razlog zbog koga komandanti na terenu i ja pereporučujemo da povlačenje bude uslovno. Kako smo ambasador i ja napomenuli, postoje ogromne implikacije po bezbednost naše zemlje u vezi sa Al-kaidom, u vezi sa sektaškim konfliktom, uticajem Irana i drugim pitanjima.“

General Petreus je juče otkrio da je preporučio da u julu počne 45-dnevni period konsolidacije, posle koga bi se procenilo da li bi moglo da se nastavi sa povlačenjima. Analitičari kažu da to znači da će tokom ostatka godine u Iraku ostati blizu 140 hiljada američkih vojnika, što znači i u vreme američkih predsedničkih izbora i prelaza na novu administraciju.

General Petreus i ambasador Rajan Kroker govorili su o značajnom napretku iračkih snaga bezbednosti, kao i o - kako je Kroker povremeno opisivao - ”frustrirajuće sporom“ političkom napretku.

”Jedini zaključak koji izvlačim iz ovih znakova napretka je taj da strategija započeta slanjem dodatnih pojačanja deluje. To međutim ne znači da bi američka podrška trebalo da bude vremenski neograničena, niti da nivo i priroda našeg angažmana ne bi trebalo da se vremenom smanjuju.“

Predsednik Buš planira da sutra iznese svoju reakciju na izveštaje Petreusa i Krokera, kao i svoje odluke, donete delimično na osnovu njihovih preporuka, o američkoj politici prema Iraku tokom narednih meseci.

XS
SM
MD
LG