Linkovi

Na petu godišnjicu 'pada Bagdada' u gradu policijski čas


Iračka vlada uvela je jednodnevni policijski čas u Bagdadu, na petu godišnjicu ulaska koalicionih snaga u taj grad. Zvaničnici su saopštili da je od pet ujutru do ponoći zabranjen automobilski i motorni saobraćaj.

Najmanje 13 osoba poginulo je u napadima u predgrađu Bagdada, Sadr Sitiju, uprkos pojačanim mjerama bezjednosti, koje su iračke vlasti uvele na petu godišnjicu ulaska američkih snaga u iračku prijestonicu. Policija je saopštila da je u eksploziji u toj šiitskoj četvrti poginulo 7 osoba, dok je više od 14 povrijeđeno. U sinoćnjem raketnom napadu ubijeno je 6 ljudi, a 24 ranjeno. Niko još nije preuzeo odgovornost za napade. U Sadr Sitiju već duže traju sukobi američkih snaga i ekstremista lojalnih radikalnom šiitskom vođi Moktadi al-Sadru.

Američka vojska je danas saopštila da su u odvojenom incidentu poginula dva vojnika, čime je broj američkih žrtava od nedjelje porastao na 13.

Sadr Siti je inače bio poprište žestokih sukoba američkih snaga i ekstremista lojalnih radikalnom šiitskom vođi Moktadi al Sadru. Šiitski sveštenik je juče otkazao anti-američke demonstracije koje su trebalo da budu održane tokom dana u iračkoj prijestonici, navodeći da je zabrinut da će njegove pristalice biti napadnute.

Petreus i Kroker drugi dan pred zakonodavcima

Drugog dana svedočenja u američkom Kongresu, najviši američki komandant u Iraku i američki ambasador u toj zemlji izvestili su o napretku u nekoliko ključnih bezbednosnih i političkih pitanja, ali su upozorili da je napredak krhak i da je dalje američko angažovanje neophodno.

Reči ”krhak“ i ”reverzibilan“ ponovo su često korišćene na današnjem pretresu. Najviši komandant koalicije, general Dejvid Petreus, rekao je da je to razlog što nije spreman da obeća bilo kakva nova povlačenja američkih snaga, pošto se u julu vrate poslednji delovi prošlogodišnjeg pojačanja od 20 hiljada vojnika.

”To je, ponavljam, razlog zbog koga komandanti na terenu i ja pereporučujemo da povlačenje bude uslovno. Kako smo ambasador i ja napomenuli, postoje ogromne implikacije po bezbednost naše zemlje u vezi sa Al-kaidom, u vezi sa sektaškim konfliktom, uticajem Irana i drugim pitanjima.“

General Petreus je juče otkrio da je preporučio da u julu počne 45-dnevni period konsolidacije, posle koga bi se procenilo da li bi moglo da se nastavi sa povlačenjima. Analitičari kažu da to znači da će tokom ostatka godine u Iraku ostati blizu 140 hiljada američkih vojnika, što znači i u vreme američkih predsedničkih izbora i prelaza na novu administraciju.

General Petreus i ambasador Rajan Kroker govorili su o značajnom napretku iračkih snaga bezbednosti, kao i o - kako je Kroker povremeno opisivao - ”frustrirajuće sporom“ političkom napretku.

”Jedini zaključak koji izvlačim iz ovih znakova napretka je taj da strategija započeta slanjem dodatnih pojačanja deluje. To međutim ne znači da bi američka podrška trebalo da bude vremenski neograničena, niti da nivo i priroda našeg angažmana ne bi trebalo da se vremenom smanjuju.“

Predsednik Buš planira da sutra iznese svoju reakciju na izveštaje Petreusa i Krokera, kao i svoje odluke, donete delimično na osnovu njihovih preporuka, o američkoj politici prema Iraku tokom narednih meseci.

XS
SM
MD
LG