Linkovi

Solana traži da se Sporazum (SSP) sa Srbijom potpiše prije izbora


Visoki predstavnik EU, Havijer Solana saopštio je članovima spoljno-politčkog komiteta Evropskog parlamenta da bi Unija trebalo da učini sve da pomogne proevropskim snagama da pobijede na majskim izborima u Srbiji. To je u interesu Srbije, ali i nas, poručio je Solana odbiijajući argumente da Beograd mora prije Sporazuma sa Briselom da ispuni neophodne uslove.

"Mislim da moramo da učinimo svaki napor kako bi smo uvjerili ljude u Srbiji da ih želimo što bliže EU. Sporazum sa Srbijom je parafiran i sada čeka potpies što nije završetak cijelog procesa, jer se mora ratifikovati u parlamentima članica Unije.Ja sam za to da 10. maja uveče budemo mirne savjesti da smo sve učinili i uložili sve što imamo u rukama, umjesto da se kasnije, 12. maja pitamo da li smo trebali učiniti više", kazao je visoki predstavnik Evropske Unije.

On je dodao da oni koji bi željeli da Srbija sarađuje sa Hagom i da vide Mladića u Haškom tribunalu, znaju da ako Tomislav Nikolić dobije izbore, takvo nešto se nikada neće dogoditi.

"Zato treba da uložimo sve napore kako bi oni koji su u stanju da učine to što očekujemo, dobiju većinu glasova u Srbiji. Ja tu zemlju poznajem i volim i znam da je riječ o zemlji koja ima tendenciju da gleda unazad, ali mislim da je sada trenutak da svi gledamo naprijed i nađemo načina da Srbiju približimo EU. Riječ je o posebnoj situaciji, u kojoj treba da budemo fleksibilni jer je riječ i o posebnoj poziciji EU", istakao je Solana .

Visoki predstavnik Evropske Unije takođe je izrazio uvjerenje da Evropska komisija predano radi na uvođenju bezviznog režima, što će biti još jedna prilika da se građani Srbije razuvjere da, kako je naveo, nisu dragi Briselu.

"To je osjećaj koji trenutno imaju i naša je dužnost da se stavimo u ulogu onih koji su ne tako davno glasali za evropske perspektive I dali glas pro-evropskom lideru da bude predsjednik države. Treba im pomoći da ostanu na tom pravcu, što je u njihovom I uvjeren sam, našem interesu", kazao je visoki evropski zvaničnik, uz poziv Evropskom parlamentu da učini sve kako bi se Srbiji prije izbora poslala pozitivna poruka i potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

XS
SM
MD
LG