Linkovi

U Njuzeumu otkriven spomenik poginulim novinarima


U Vašingtonu je pre nekoliko dana otkriven spomenik posvećen novinarima u celom svetu koji su izveštavajući umrli ili poginuli. Spomenik je deo Njuzeuma, novog vašingtonskog muzeja posvećenog novinarstrvu i novinarima.

Izloženi su portreti nekih novinara, fotografa, urednika i izveštača, koji su od 1873. umrli izveštavajući, ili bili ubijeni zbog svog rada. Na staklenoj ploči koja je zapravo Spomenik novinarima - u Njuzeumu u Vašingtonu, ima više od 1800 imena.

Spomenik je u petak otvoren na ceremoniji tokom koje su uz zvonjavu zvona pročitana sva imena. Šezdeset šest novinara iz sveta je umrlo na poslu 2006, a taj broj se iduće godine povećao na 92. Džo Jurskel, izvršni direktor Njuzeuma, kaže da porast tih brojeva pokazuje koliko je izveštavanje postalo opasno.

«Sada vidimo da su novinari meta bilo trgovaca drogom bilo terorista ili u ratovima na Bliskom istoku. Mislimo da je važno da se ta imena istaknu da bi ljudi znali ko su oni i da bi mogli da zapamte njihova lica i ceo ovaj spomenik», kaže Jurskel.

Na spomeniku su i snimci na kojima se vide novinari u akciji - u različitim ratnim zonama. Jedan novinar je poginuo u ovom kamionetu izrešetanom mecima.

Svake godine će se dodavati nova imena. Kustosi u Njuzeumu kažu da će spomenik služiti kao trajna počast novinarima koji su toliko žrtvovali – da bi izvestili.

XS
SM
MD
LG