Linkovi

Dikarlo: Odluka o održavanju majskih izbora na Kosovu u nadležnosti misije UN


Mijenjanje statusa američke misije u koja će ubuduće obavljati funkciju ambasade na Kosovu, između ostalog, služiće jačanju bilateralnih odnosa Vašingtona i Prištine. To, u ekskluzivnom razgovoru za naš program najavljuje i pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara, Rozmari Dikarlo.

DIKARLO: Nastavićemo da jačamo veze sa Kosovom, sa svim žiteljima Kosova. Želimo da pomognemo da se Kosovo razvije u prosaperitetnu nezavisnu državu.

GLAS AMERIKE: Srpski šef diplomatije, Vuk Jeremić, kaže da je spoljnopolitički cilj Beograda da što manje država prizna Kosovo. Jedan broj evropskih država i dobar dio muslimanskih zemalja to još nije učinio. Da li vam se čini da je proces priznanja Kosova usporen?

DIKARLO: Mislim da proces nije sporiji od očekivanog. Ako pogledamo kako je tekao proces priznavanja drugih novih država u posljednje dvije decenije, možemo zaključiti da se priznavanje Kosova odvija brzo. Dvije trećine EU, sedam od osam država Grupe 8 i sedam članica Savjeta bezbjednosti UN, već su priznale Kosovo. Priznanje je došlo sa svih kontrinenata i ono što je važno, Kosovo su u prva dva mjeseca priznale one države koje će imati značajnije odnose sa Prištinom.

GLAS AMERIKE: Srbija planira da od Generalne skupštine UN traži angažman Međunarodnog suda pravde, u kontekstu presuđivanja da li je nezavisnost Kosova usklađena sa međunarodnim pravnim normama. Kako Vi na to gledate?

DIKARLO: Čula sam o tome različite komentare i ono što mogu da kažem je da iznenađuje da je Srbija odlučila da sad pokrene to pitanje. Mi smo o statusu Kosova razgovarali godinama i vjerujemo da je ono što smo preduzeli bilo jedino ispravno u kontekstu bezbjednosnih problema i dugoročne stabilnosti u regionu. Djelovali smo zajedno sa državama EU, Kanadom, Japanom, Turskom, Australijom i drugim državama koje su pokušale da pomognu da se riješe problemi u regionu, uključujući i status Kosova.

GLAS AMERIKE: Sjedinjene Države i Rusija različito gledaju na pitanje Kosova. O tome su diskutovali i predsjednici dvije države. Da li mislite da je moguće prevazići razlike u stavovima sa Rusijom?

DIKARLO: Nastavićemo da sa Rusijom razgovaramo o brojnim pitanjima, među kojima je i Kosovo. Sa Rusijom želimo da sarađujemo u odnosu na pitanja u vezi sa Balkanom. Saradjivali smo u proteklih 15 godina, bili smo zajedno u Kontakt grupi i smatramo da je saradnja sa Rusijom vrlo važna. Rusija smatra da je Kosovo presedan za druge sporove, mi mislimo da se radi o jedinstvenom slučaju koji sagledavamo u kontekstu raspada bivše Jugoslavije. Imali smo raspad države praćen nasiljem, Miloševićevu politiku represije, etničko čišćenje i administraciju UN na Kosovu. Međunarodna zajednica je preuzela upravu nad Kosovom prije osam godina i to se nigdje drugo nije desilo, u bilo kom drugom konfliktu, a posebno ne u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

GLAS AMERIKE: Da li onda očekujete da se spor sa Rusijom riješi?

DIKARLO: Definitivno očekujemo da se dijalog nastavi.

GLAS AMERIKE: Srbija je, u nastojanju da dokaže suverenitet nad Kosovom, od UNMIK-a zatražila da omogući održavanje lokalnih i parlamentarnih izbora 11. maja i na Kosovu. Kako SAD na to gledaju?

DIKARLO: Ta odluka je na UNMIK-u, s obzirom na to da je misija UN nadležna za organizaciju izbora na Kosovu od 1999. UNMIK je upravljao Kosovom, a sada - u ovom prelaznom periodu – nadgleda procese poput izbora. Mi ćemo sačekati odluku UNMIK-a. U svakom slučaju, jasno je da smatramo da je bilo bolje da su Srbi učestvovali na kosovskim izborima u novembru. Neki koji su učestvovali ušli su u parlament i vladu. Naš cilj na Kosovu je multietničko društvo na kome počiva evropska civilizacija. I nadamo se da će se u skoroj budućnosti naći neko rješenje.

GLAS AMERIKE: Srbi na sjeveru Kosova bojkotuju misiju EU i situacija je, ako citiramo šefa te misije Pitera Fejta ili zamjenika Martija Ahrtisarija u pregovaračkom procesu Alberta Roana – komplikovana, posebno ako se posmatra kroz prizmu suvereniteta na sjeveru Kosova…

DIKARLO: Mislim da je važno poštovati međunarodne institrucije na Kosovu – UN, KFOR i misiju EU koja se uspostavlja. Važno je sarađivati sa sve tri misije da bi Kosovo i region napredovali. Situacija na sjeveru Kosova je, kako rekoste, komplikovana. Komplikovana je i drugdje, ali ne u toj razmjeri. Biće potreban dijalog i vrijeme da se obezbijedi veća sloboda, mir i prosperitet. Bez saradnje sa medjunarodnim činiocima koji su doprijeli regionu tamo nećemo uskoro vidjeti situaciju kakvu bi željeli. Zato ohrabrujemo sve da saradjuju sa pomenute tri institucije, ukljucujuči i kosovslke Srbe i Srbiju.

GLAS AMERIKE: Da li se bojite da bi niz faktora, među kojima su priznavanje nezavisnog Kosova i kontinuiran sukob untar demokratskog bloka u Beogradu, mogao da dovede na vlast radikale i poremeti evrospku integvraciju Srbije?

DIKARLO: Mislim da je to pitanje na koje bi trebalo da daju odgovor građani Srbije, ali na osnovu njihovih glasova na prethodnim izborima – narod Srbije želi mir i prosperitet. Na januarskim izborima većina se izjasnila za budućnost u Evropi. Mislimo da Srbija ima važnu ulogu, a da je Evropa ta koja regionu može da obezbijedi mirnu i prosperitetnu budućnost koju većina ljudi želi.

XS
SM
MD
LG