Linkovi

MOK: Moguć kraj međunarodne Olimpijske štafete


Olimpijski zvaničnici razmatraju mogućnost prekidanja međunarodne olimpijske štafete uoči predstojećih Letnjih igara, zbog antikineskih protesta koji je prate otkako je prošlog meseca krenula iz Grčke.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog je danas saopštio da će članovi komiteta da razmotre prekidanje međunarodnog dela štafete, dok neki zvaničnici kažu da bi održavanje olimpijskih štafeta moglo potpuno da se ukine. Rog je rekao da su ga duboko ožalostili protesti u Londonu i Parizu i izrazio zabrinutost povodom dolaska štafete u San Francisko u sredu.

Štafeta je već stigla u Kaliforniju, dan pošto su demonstranti na čuveni most Golden gejt okačili transparente sa natpisima kojima podržavaju oslobađanje Tibeta od Kine. Kina je osudila proteste i saopštila da su neopisive aktivnosti tibetanskih separatističkih snaga protiv duha Igara.

Američki Državni sekretarijat je saopštio da bi diplomatsko bezbednosno osoblje moglo da se pridruži policajcima da obezbeđuje štafetu tokom prolaska kroz San Francisko. Protibetanski aktivisti već nekoliko nedelja održavaju gotovo svakodnevne proteste u San Francisku, na kojima bi do kraja dana trebalo da nastupe i nobelovac Dezmond Tutu i glumac Ričard Gir.

XS
SM
MD
LG