Linkovi

U Beogradu oštre kritike na račun Solanine izjave


Gotovo sve stranke u Srbiji kritikovale su danas nastup visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Havijera Solane, a jedino je Liberalno-demokratska partija pozdravila Solaninu izjavu. Njen lider Čedomir Jovanović kaže da je inicijativa Havijera Solane još jedan dokaz da Evropa želi da pomogne Srbiji.

Sa druge strane Demokratska stranka i G17 plus, pozivaju međunarodne aktere da se uzdrže od izjava koje mogu da utiču na krajnji ishod izbora, i podsećaju da su izbori u Srbiji su isključivo unutrašnja stvar zemlje i njenih građana.

Ovo nije prvi put da zvaničnici EU tumače izbore u Srbiji u skladu sa svojim političkim interesima i ciljevima, zbog čega DS podseća sve da su građani Srbije ti koji 11. maja odlučuju kakvu vladu i vlast žele, kazala je portparolka DS-a Jelena Marković.

Izjava Havijera Solane je, kako smatra DSS podrška koaliciji Čanak-DS-G17, dok radikali ocenjuju da da visoki predstavnik EU za spoljnu politiku pokušava da obezbedi pobedu onim političkim snagama u Srbiji koje će priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Solani su, po rečima ministra prosvete Zorana Lončara, važni izbori u Srbiji i posle toga stupanje na snagu ustava prve NATO države čime se grubo meša u unutrašnje stvari Srbije.

A na izjavu međunarodnog civilnog predstavnika na Kosovu Pitera Fejta da Kosovski Srbi treba da prihvate Ahtisarijev plan, danas oštro reagovao predsednik Srbije Boris Tadić, rekavši da ono što radi Fejt predstavlja pomoć antievropskim snagama u Srbiji.

Povodom izjave Fejta da će misija EULEKS pre odluke o preuzimanju nadležnosti od UN na severu Kosova sačekati ishod izbora u Srbiji, Tadić je, uz podsećanje da misija EU nelegalno na Kosovu, jer o njenom dolasku nema odluke Saveta bezbednosti UN, rekao i da Fejt nema prava da se meša u unutrašnja pitanja Srbije.

XS
SM
MD
LG