Linkovi

Ahmadinedžad tvrdi da Teheran proširuje nuklearni program


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je izjavio da Teheran širi svoj nuklearni program i instalira šest hiljada novih centrifuga za obogaćivanje uranijuma u nuklearnom pogonu Natanc. Iranski mediji prenose da je Ahmadinedžad danas objavio da zemlja postavlja nove centrifuge povrh tri hiljade koje već rade u Natancu.

Državni sekretar Kondoliza Rajs je izjavila da ne može da potvrdi tvrdnju iranskog predsednika, ali je zapazila da je Teheran suočen sa trostrukim sankcijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i međunarodnom izolacijom – zbog odbijanja da prekine obogaćivanje uranijuma.

Francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner je u Parizu izjavio da međunarodna zajednica mora da razmotri oštrije sankcije, ali i dijalog – ako Iran ne odgovori na zahteve u vezi sa svojim nuklearnim programom.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je međutim izjavio za jednu moskovsku radio stanicu da nema potrebe za novim sankcijama i da su direktni pregovori jedini put za rešavanje spora.

XS
SM
MD
LG