Linkovi

Najviši politički i vojni funkcioneri Sjedinjenih Država u Iraku svedoče pred Kongresom


Komandant američkih snaga je o situaciji u Iraku prethodno svedočio pred senatskim Odborom za oružane snage. General Petreus je ponovio da bi nakon jula trebalo prekinuti povlačenje američkih snaga iz te zemlje, kako bi se procenila bezbednosna situacija. Pretresu su prisustvovali i senatori Hilari Klinton i Džon Mekejn.

General Dejvid Petreus je na Kapitol Hilu svjedočio posle sedam mjeseci.

"Predložio sam svojim starješinama da nastavimo povlačenje pojačanja upućenog prošle godine, a da po odlasku poslednjeg dela, u julu, preduzmemo 45-odnevni period konsolidacije i evaluacije", kazao je Petreus.

Petreus je naveo da bi nakon tog perioda preispitao situaciju na terenu i vremenom odlučio kada da predloži dalje smanjenje broja vojnika. Sjedinjene Države sada povlače 20 hiljada vojnika - nakon prošlogodišnjeg upućivanja dodatnih trupa.

"Zajednički cilj sa našim iračkim partnerima biće da dalje napredujemo i riješimo mnogobrojne preostale izazove", poručio je Petreus odgovarajući zakonodavcima.

Dugogodišnji član senatskog Odbora za oružane snage i republikanski predsjednički kandidat Džon Mekejn podržava Petreusov plan.

"Više nismo pred porazom i sada možemo da očekujemo istinsku šansu za uspjeh. Ukoliko Sjedinjene Države odluče da se povuku iz Iraka prije uspostavljanja adekvatne bezbjednosne situacije, zamijenićemo pobjedu za poraz koji bi bio užasan i dugoročan".

Pretres u senatskom odboru, nekoliko puta su prekidali demonstranti koji su tražili povlačenje američkih snaga.

Demokratski predsjendički kandidat Hilari Klinton, kao i druge demokrate, smatra da povećanje broja vojnika u Iraku nije ispunilo zadati cilj.

"Mislim da je vrijeme da počnemo pravilan proces povlačenja naših trupa, ponovo osnažimo našu vojsku i koncentrišemo se na izazove koje nameću Avganistan, globalne terorističke grupe i drugi problemi s kojima se Amerika součava".

Tokom istog pretresa, američki ambasador u Iraku Rajan Kroker je rekao da je situacija u Iraku teška i složena, ali da je uspjeh bliži nego prošlog septembra, kada su on i general Petreus prethodni put svjedočili u Kongresu.

Ključni vojni i politički funkcioneri Sjedinjenih Država u Iraku pojavili su se i pred senatskim odborom za inostrane poslove.

XS
SM
MD
LG