Linkovi

Vašington čestitao na dobro organizovanim izborima u Crnoj Gori


Portparol Stejt Dipartmenta Šon Mekormak čestitao je Crnoj Gori na uspješno organizovanim izborima u atmosferi koju su i međunarodni posmatrači okarakterisali kao dosljednu demokratskim standardima.

Na pitanje u vezi sa ocjenama da je izborna pobjeda predsjednika Filipa Vujanovića nastavak višegodišnje jednopartijske vlasti, Mekormak je kazao da je "Crna Gora nova država".

“To je nova država i mi joj čestitamo na izborima koji su, prema mišljenju medjunarodnih posmatrača dobro organizovani”, rekao je Mekormak, napominjući da se pozitivna ocjena izbornog procesa odnosi i na kampanju i na sam dan glasanja.

Portparol Stejt dipartmenta nije želio da komentariše rezultat jer u tom trenutku još nije bio službeno potvrdjen.

Prethodno je na brifingu u Međunarodnom pres centru, pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Danijel Frid ocijenio da je protekli samit NATO-a bio značajan i veliki korak za države regiona, među kojima je Crna Gora uključena u Intenzivirani dijalog o članstvu u Alijansi.

Pomoćnik državnog sekretara nekoliko je puta ponovio kako je samit NATO-a u Bukureštu bio istorijski i pozitivan za zapadnobalkanski region. Izrazio je žaljenje što i Makedonija nije dobila pozivnicu za članstvo u Sjevernoatlanskoj alijansi, ali je članstvo Hrvatske okarakterisao kao faktor koji bi mogao da motiviše druge u regionu.

«Pomislite samo gdje je Hrvatska bila prije 15 godina? Bio je rat, krvoproliće i mogućnost da takva situacija potraje. To su bile užasne godine… Hrvatska je sada snažna demokratska zemlja u kojoj se razvija ekonomija, a zemlja je povezana s Evropom. Ako je Hrvatska bila tako uspješna u kretanju od rata ka miru i svijetloj evropskoj budućnosti, onda je takav put moguć za sve ostale zemlje bivše Jugoslavije", kazao je Frid.

Slovenija je bila prva, Hrvatska druga, ali neće biti poslednja, rekao je Frid i dodao:

«Nadam se da će i ostale zemlje - Bosna i Hercegovina, Srbija kad bude spremna i ako taj put izabere, Crna Gora i Kosovo naći svoj put ka Evropi», kazao je visoki zvaničnik Stejt Dipartmenta.

Frid je podsjetio da je prije samo godinu, manje od trećine Hrvata podržavalo ulazak u NATO, ali da se to se sada drastično izmijenilo. Vašington se nada da će Hrvatska da pristupi Alijansi, a organizacija eventualnog referenduma na kome bi se Hrvati o tome izjasnili, kazao je Frid, nije u nadležnosti američke vlade. Pomoćnik američkog državnog sekretar još je dodao da trenutno nema razgovora o stacioniranju vojnih baza NATO u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG