Linkovi

Glavni strateg izborne kampanje Hilari Klinton podneo ostavku


Glavni strateg predizborne kampanje senatorke Hilari Klinton, Mark Pen, podneo je ostavku na tu funkciju.

Pen se našao na udaru nakon što je 31. marta, u svojstvu generalnog direktora lobističke kompanije Burson-Marsteller Worldwide, razgovarao sa ambasadorom Kolumbije Karolinom Barko Isakson o sporazumu o slobodnoj trgovini između SAD i latinoameričke države.

Penovu kompanuju za lobiranje u Kongresa da spomenuti sporazum odobri angažovala je vlada u Bogoti, ali se Hilari Klinton tom sporazumu protivi.

"Nakon dešavanja u proteklih nekoliko dana, Mark Pen je zatražio da više ne obavlja ulogu glavnog stratega kampanje Hilari Klinton", saopšeno je iz izbornog štaba senatora iz Njujorka.

Pen i njegova firma koja se bavi istraživanjima javnog mišljenja "Penn, Schoen and Berland Associates Inc." nastaviće da pruža usluge kampanji Klinotonove, koju 22. aprila očekuju ključni izbori u Pensilvaniji.

Ko se prvi protivio ratu?

Osim konflikta interesa u aranžmanu sa kolumijskom vladom, Mark Pen je – prema pisanju ovdašnjih medija - bio i u sukobu sa savetnikom iz tima bivše prve dame, Haroldom Iksom.

Pen je podneo ostavku dan pošto je Klintonova iznela još jednu sumnjivu tvrdnju o svom rivalu, senatoru Baraku Obami. Ona je na izbornom skupu u Oregonu kazala da sa Obamom ne bi trebalo da se poredi po stavovima o Iraku koje su iznosili 2002, kada je ona dala zeleno svetlo za invaziju, a on joj se protivio. Klintonova kaže da je poređenje validno od januara 2005, kada je Obama stigao na Kapitol Hil.

"Oboje smo glasali protiv prevremenog povlačenja vojske, a ja sam - u stvari - počela da kritikujem rat u Iraku pre njega".

Međutim, ta tvrdnja po svemu sudeći nije tačna. Izborni štab Hilari Klinton ističe da je njena kritika rata usledila 26. januara, osam dana pošto je to Obama učinio tokom susreta sa Kondolizom Rajs:

"Čini se da je reč o obavezi kojoj se ne nazire kraj".

Rat je i dalje tema koja unosi kontroverzu u predizbornu kampanju. Liberalni radio voditelj Ed Šulc optužio je na skupu Obaminih pristalica u Severnoj Dakoti, Džona Mekejna da je ratni huškač.

"Nadam se da će senator Obama osuditi tu izjavu, s obzirom na to da je data na njegovom izbornom skupu".

Ovdašnji mediji u međuvremenu spekilišu da državni sekretar Kondoliza Rajs, lobira da bude Mekejnov kandidat za potpredsednika i da je u tom svojstvu prisustvovala i nedeljnom sastanku uticajnih konzervativaca.

XS
SM
MD
LG