Linkovi

General Dejvid Petreus o situaciji u Iraku svedoči pred sva tri predsednička kandidata


Rat u Iraku ponovo je glavna tema predsjedničke kampanje u Sjedinjenim Državama. Sva tri kandidata prisustvovaće svjedočenju glavnog američkog komandanta u Iraku, generala Dejvida Petreusa na pretresu u Senatu.

Republikanski predsjednički kandidat Džon Mekejn je uoči sjutrašnjeg pretresa o situaciji u Iraku pred dva senatska odbora optužio demokratske rivale da , kako je naveo, daju nepromišljena obećanja o brzom povlačenju američkih trupa. Mekejn je na skupu veterana u Kanzas Sitiju kazao da Sjedinjene Države više nisu pred porazom u Iraku i da nakon poboljšanja bezbjednosne situacije postoje istinske šanse za uspjeh u toj zemlji.

Naš cilj je Irak kome više nisu potrebne američke snage. I ja vjerujem da možemo ostvariti taj cilj i to možda ranije nego što smo pretpostavljali. Takođe smatram da predsjednički kandidati ne bi trebalo da daju obećanja koja, ako budu izabrani, ne mogu da ispune. Veoma je neodgovorno obećati povlačenje naših snaga iz Iraka, bez obzira na katastrofalne posljedice po irački narod, naše vitalne interese i budućnost Bliskog Istoka. Tu je riječ o neuspjelom liderstvu.

Senator Barak Obama je komentarišući izjavu republikanskog predsjedničkog kandidata kazao da je Mekejn od početka imao pogrešan stav o ratu u Iraku. Takođe je istakao da je okupacija Iraka, kojoj se ne nazire kraj, istanjila američku vojsku i učinila Sjedinjene Države manje bezbjednim. Senator iz Ilinoja je iznio sličan stav na nedavnim izbornim skupovima, na kojima je govorio o svom planu za povlačenje američkih snaga.

Namjeravamo da povlačimo svakog mjeseca povlačimo jednu do dvije brigade. Riječ je o veoma opreznom planu, koji bi trebalo da osigura bezbjednost za naše vojnike, kao i da spriječi izbijanje haosa u Iraku. Prema tom planu, biće potrebno 16 mjeseci da se povuku sve borbene trupe.

Senatorka Klinton je takođe nagovijestila značajnu promjenu politike u vezi sa Irakom, uključujući i obećanje da će u roku od 60 dana od inauguracije početi fazno povlačenje američkih snaga.

Snažno vjerujem da je američka vojska uradila sve što je mogla. Dala je iračkom narodu najveći poklon, slobodu, i sada je na Iračanima da odluče kako će je iskoristiti i da li će biti odgovorni u budućnosti .

U međuvremenu, Senatorku Klinton i Baraka Obamu očekuju novi, primarni izbori u Pensilvaniji 22. aprila. Senator iz Ilinoja je trenutno u maloj prednosti po broju delegata, ali je Klintonova saopštila da će pokušati da pobijedi na izborima u preostalih 10 saveznih država. To će morati da uradi bez glavnog stratega Marka Pena, koji je podnio ostavku, nakon objavljivanja aranžmana koji je njegova uticajna lobistička kompanija imala sa vladom u Bogoti da pomogne da Kongres verifikuje sporazum o slobodnoj trgovini između Sad i Kolumbije. Senaroka Klinton se, inače, tom sporazumu protivi.

XS
SM
MD
LG