Linkovi

Buš: Vrata zapadnih integracija otvorena za sve zemlje regiona uključujući i Srbiju


Drugi i završni dan svoje posjete Hrvatskoj predsjednik Buš je započeo jutarnjim sastankom sa hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom nakon čega su se dvojica lidera obratila okupljenim građanima koji su ispunili Markov trg kako bi pozdravili američkog predsjednika. Čestitajući Hrvatskoj na pozivnici za članstvo u NATO-u predsjednik Buš je rekao kako se Amerikanci dive hrvatskoj hrabrosti i istrajnosti jer je prevzišla sukobe, uspostavila mir sa svojim susjedima i izgradila demokratiju u jednoj od najljepših zemalja na svijetu.

„Niko vam više neće uzeti slobodu budući da su tu sada Sjedinjene Države i ostali saveznici koji stoje uz vas“ poručio je američki lider, a ova njegova poruka izazvala je buran aplauz okupljenih građana.

Predsjednik Buš je izrazio žaljenje što uz Hrvatsku i Albaniju pozivnicu u NATO nije dobila i Makedonija, no pri tom je napomenuo kako Vašington čvrsto podržava Skoplje i da će Makedonija biti pozvana u NATO čim riješi spor sa Grčkom oko imena. Američki predsjednik je takođe poručio kako se u vezi evroatlantskih integracija moraju ohrabriti i potaknuti i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija iznoseći nadu da će i slobodna i prosperitetna Srbija uskoro pronaći mjesto koje zaslužuje u evropskoj porodici i živjeti u miru sa svojim susjedima.

„Onima koji misle da je bilo bolje pod starim tiranijama možete reći da je sloboda jedini put za napredak, mir i sigurnost“rekao je američki predsjednik. Na kraju je građanima simbolično poručio kako je crkva Svetog Marka kroz vijekove vidjela mračne zime, diktature i ratove, ali da je konačno stiglo proljeće.

Na neophodnost uključivanja Srbije i čitavog regiona u evropske integracije ukazao je u svom govoru i premijer Sanader naglašavajući kako je Srbija platila cijenu svoje promašene bivše politike i ima priliku sada pokazati da je spremna na novu budućnost i zauzeti svoje mjesto u Evropi i svijetu. Sanader je između ostalog rekao da su današnji dan sanjale generacije Hrvata koje su slušajući Glas Amerike na Ameriku gledale kao na svjetionik demokratije i sloboda.

Pitanja koja se tiču stanja u regionu bile su glavne teme i na radnom ručku na kojem su se predsjedniku Bušu i premijeru Sanaderu pridružili i predsjednici i premijeri Albanije i Makedonije Topi, Beriša, Crvenkovski i Gruevski.

Prije nego je otputovao iz Zagreba oko 13.30 predsjednik Buš se po vlastitoj želji fotografisao sa hrvatskim vojnicima koji su služili u misiji u Avganistanu. Inače, Predsjednik Buš na čelu visoke američke delegacije iz Zagreba je otputovao u Soči na sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

XS
SM
MD
LG