Linkovi

Nakon poziva da se Hrvatska pridruži NATO-u, predsednik Buš doputovao u Zagreb


U pratnji supruge Lore i bliskih saradnika američkog državnog sekretara Kondolize Rajs i savjetnika za nacionalnu bezbjednost Stivena Hedlija, predsjednik Buš je doputovao u Hrvatsku nešto prije 15 sati. Oko 18 sati započeo je zvanični razgovor sa predsjednikom Mesićem, nakon koga nije bilo izjava za javnost, no prije svečane večere dvojica državnika razmijenila su zdravice.

U svojoj zdravici predsjednik Mesić se zahvalio na američkoj podršci Hrvatskoj u procesu Evroatlantskih integracija podsjećajući na bgatu istoriju američko-hrvatskih odnosa i ljude koji su zadužili obje zemlje poput Nikole Tesle. Na početku svoje zdravice predsjednik Buš se pomalo našalio opisujuću Hrvatsku kao „ malu prekrasnu zemlju velikog srca i velikih košarkaša“. Američki predsjednik je dodao kako je Hrvatska postala pouzdani američki saveznik jer sa Amerikom dijeli temeljne vrijednosti kao što su sloboda, ljudska prava, tržišna privreda i borba protiv svakog zla u svijetu.

Sutra ujutro predsjednika Buša očekuje sastanak sa hrvatskim premijerom Sanderom, a nakon toga će se na Markovom trgu obratiti okupljenim građanima. Očekuje se da tema tog obraćanja neće samo biti hrvatsko-američki odnosi već i svojevrsna Buševa poruka kompletnom regionu. Interesantno je navesti da tom događaju neće prisustvovati Milorad Pupovac, čiji se SDSS nalazi u hrvatskoj vladi, iz protesta prema američkoj politici u odnosu na Kosovo, ali Pupovac je večeras prisustvovao svečanoj večeri iz, kako je rekao, poštovanja prema predsjedniku Mesiću.

Posjetu predsjednika Buša prate za ovdašnje prilike zaista neviđene mjere obezbeđenja na kojima je angažovano više hiljada hrvatskih policajaca i pripadnika američkih službi, a u Zagrebu je na snazi poseban režim saobraćaja. Ali ovdašnji predstavnici vlasti ističu da već sama činjenica što je američka visoka američka delegacija odlučila odsjesti u hotelu Westin koji se nalazi u centru Zagreba, a ne u američkoj ambasadi, svjedoči o povjerenju američke strane u Hrvatsku kao sigurnu i bezbjednu zemlju.

Istovremeno, u centru Zagreba večeras je mirno i bez incidenata protestovalo nekoliko stotina pripadnika različitih antiglobalističkih i mirovnih organizacija. Zanimljivo je da se na meti kritike okupljenih, uz američku spoljnu politiku našla i hrvatska vlada zbog odluke da se o hrvatskom ulasku u NATO konačna odluka donese u parlamentu, a ne raspisivanjem opće-narodnog referenduma.

XS
SM
MD
LG