Linkovi

SAD: Predsednički kandidati napravili predah u međusobnim obračunima


Predsednički kandidati su tokom današnje izborne kampanje napravili predah u međusobnim obračunima, kako bi obeležili četrdesetogodišnjicu ubistva najpoznatijeg borca za građanska prava Martina Lutera Kinga.

Predsednički kandidati su i pored veoma naporne kampanje današnji dan posvetili sećanju na Martina Lutera Kinga. Senatori Hilari Klinton i Džon Mekejn posetili su Memfis, gde je čuveni borac za građanska prava ubijen pre četrdeset godina.

«Voleo je i poštovao svoju zemlju čak i kada osećanja nisu bila uzvraćena, i savetovao je druge da učine isto.»

«Doktor King je razumio ustav bolje od većine nas i znao je da je on napravljen kako bi se dalje obogaćivao», kaže Klintonova.

Senator Barak Obama se u Indijani prisetio kada je Robert Kenedi, pred okupljenim pristalicama u toj državi, objavio vest o Kingovom ubistvu. Obama je, na dan kada je objavljeno da je u Sjedinjenim Država u martu ukinuto 80 hiljada radnih mjesta, govorio o posvećenosti Martina Lutera Kinga ekonomskoj jednakosti.

«Borba za ekonomsku pravdu predstavlja deo Kingove zaostavštine, koji još nije okočan. San je još nedostižan za mnoge Amerikance.»

Kada je u pitanju izborna kampanja, Obamina prednost u glasovima i finansijskoj pomoći do sada mu je donela podršku 67 super delegata, dok je istovremeno Hilari Klinton izgubila poverenje sedmorice stranačkih funkcionera. Još dva superdelegata najavila su da bi umesto Klintonove podržali senatora iz Ilinoja, ukoliko bivša prva dama ne ostvari prednost u ukupnom broju glasova.


XS
SM
MD
LG