Linkovi

Vuk Jeremić: Pristupanje Evropskoj uniji rešenje za zapadni Balkan


Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je danas u Bukureštu da će zapadni Balkan biti "problematično mesto" sve dok ceo region ne bude u Evropskoj uniji.

Na Balkanu se mora ostvariti trajan mir a potencijalna žarišta iskoreniti novim nizom podstreka za stanovništvo i promenom strateškog okvira u kome bi granice imale manji značaj, rekao je Jeremić u obraćanju Savetu za evroatlantsko partnerstvo.

On je rekao da se umanjivanje značaja granica može postići samo pristupanju celog regiona Evropskoj uniji.

"Sve dok ceo naš region ne bude u EU, rukovodeći se njenim vrednostima i praksama i deleći suverenitet umesto da se bori oko njega, zapadni Balkan će biti problematično mesto", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Na sastanku Saveta za evroatlantsko partnerstvo tokom samita NATO u Bukureštu, Jeremić je rekao da je Srbija spremna da saradjuje u cilju unapredjenja bezbednosti u regionu, posebno na Kosovu.

"Srbija je sa svoje strane spremna da se angažuuje. Želimo da brzo delujemo kako bi se osigurao dijalog koji bi sprečio nasilje i nekontrolisane razvoje na Kosovu", rekao je on i dodao da je tu poruku Srbija već prenela i UN i EU.

U obraćanju u Savetu evroatlantskog partnerstva u ime predsednika Srbija Borisa Tadića, Jeremić je rekao da Srbija očekuje od Kfora da ostane neutralan, da održava red i da snažnije radi na prekidanju najunosnijih puteva organizovanog kriminala u Evropi. Naglasio je da je najvažniji zadatak Kfora da zaštiti kosovske Srbe, jer, kako je ocenio, "ta najranjivija zajednica ne sme da postane talac političkog nadmetanja i medjunarodnih rivalstava".

Izrazio je zadovoljstvo zbog tesnih kontakata Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa Kforom i dodao da na osnovu toga treba dalje graditi, a pre svega obnoviti poverenje u lokalnom stanovništvu. On je dodao da "postoje tendencije da se krive Srbi" i ocenio da je to samo alibi za neuspeh.

Jeremić je ocenio da medjusobno prebacivanje krivice neće nikuda voditi, da se je neophodno što pre uspostaviti poverenje izmedju kosovskih Albanaca i Srba. On je izrazio žaljenje jer su neke zemlje prisutne na skupu nedavno izabrale da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, čime je ustanovljen opasan presedan kojim se da je legitimitet nasilnoj podeli medjunarodno priznatih, suverenih zemalja. Podsetio je da je Srbija nezavisnost Kosova proglasila ništavnom i da će nastaviti da primenjuje sva diplomatska i politička sredstva ako bi zaštitila svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

Ocenio je da će parlamentanri izbori 11. maja u Srbiji odlučiti budući kurs zemlje i pozdravio činjenicu da je Srbija u poziciji da demokratski odlučuje o svojoj sudbini. Rezultat izbora će biti vrlo neizvestan, a diskurs emotivan i polarizovan, što je, kako je rekao, prirodno pošto u istorijskim trenucima, poput sadašnjeg, na površinu izlaze "snovi i demoni". Prema njegovim rečima, izbori u maju biće test za političko vodjstvo da li može da zauzda demone i ostvari snove.

XS
SM
MD
LG