Linkovi

Karpenter: Moskva i Vašington će teško doći do kompromisa o statusu Kosova


Potpredsednik za pitanja odbrane i spoljne politike u institutu CATO, Ted Karpenter, u razgovoru za Glas Amerike, kaže da će brojne nesuglasice – od pitanja raketnog štita, preko proširenja NATO-a, do kosovskog statusa, dominirati razgovorima predsednika Rusije i SAD tokom predstojećeg vikenda u Sočiju. Karpenter ceni da će “Kosovo verovatno biti na dnu dnevnog reda”, ali da će se i o tome svakak razgovarati. Na pitanje da li je u okviru šire nagodbe moguća modifikacija već saopštenih stavova o Kosovu, Karpenter kaže:

Karpenter: Uvek postoji mogućnost za razmenu mišljenja i ustupke, ali je jaz u stavovima Moskve i Vašingtona o Kosovu toliko širok, i bilo bi veoma teško u bliskoj budućnosti postići bilo kakav kompromis u vezi sa statusom Kosova. Ako bi se to dogodilo nakon razgovora Buša i Putina, to bi svakako bio značajan napredak.

Glas Amerike: Relativno mali broj zemalja je priznao nezavisnost Kosova. Čemu to pripisujete?

Karpenter: Milsim da je to veoma neprijatno iznenadjenje za Prišitnu, SAD i EU. Broj zemalja koje su do danas priznale nezavisnost je daleko manje od onoga čemu su se u Vašingtonu i u Prištini nadali. Oni su verovali da bi do sada 100 ili više zemalja priznalo nezavisnost Kosova. Interesantno je da su medju zemljama koje su priznale nezavisnsot Kosova bliski saveznici ili zemlje klijenti SAD. Skoro da nema zemalja Južne Amerike, a i mnoge muslimanske zemlje nisu priznale nezvisnost Kosova. Kosovo je, kako sam jednom prilikom rekao, klasičan primer zemlje u zoni sumraka, koju priznaju i podržavaju samo neke države u međunarodnoj zajednici. Ipak, pošto Kosovo uživa podršku SAD to će biti dovoljno da opstane kao država, iako neće moći da postane članica ključnih medjunarodnih organizacija, posebno ne UN. Pored toga, bez podrške EU i SAD, Kosovo neće moći da opstane i ekonomski.

Glas Amerike: Šta očekujete od predstojećih izbora u Srbiji?

Karpenter: Svakako da su prozapadni elementi veoma razočarani onim što su SAD i EU učinili u vezi sa Kosovom, što svakako ide na ruku Radikalima i nacionlističkim elemenatima. Nadam se da Srbija neće krenuti putem radikalnog nacionalizma pošto bi to bilo krajnje kontraproduktivno, jer bi ona postala potpuno izolovana unutar evropske zajednice. Albanski nacionalisti na Kosovu i drugde bi jedva dočekali takav ishod izbora.

XS
SM
MD
LG