Linkovi

Veliki broj američkih porodica opredeljuje se za kućno obrazovanje dece


Roditelji u Sjedinjenim Državama često razmatraju niz obrazovnih opcija pre nego što odluče koja je najbolja za njihovu decu. Izbor obično pada na državne i privatne škole. Sve veći broj roditelja se međutim opredjeljuje za školovanje dece kući.

Prolećna ribolovna sezona u severnoj Virdžiniji uskoro bi trebalo da počne. Šumari i volonteri poribljavaju pastrmkom jezero Ferfaks blizu Vašingtona.U tom poslu pomaže im grupa dece koja se obrazuju kući. Ona su ovde kako bi u isto vreme učila i pomagala svojoj zajednici.

«Naučila sam da je poribljavanje važno jer će biti više pastrmke», kaže desetogodišnja učenica, koja se školuje kući. Poseta parku je deo Kajlinih obrazovnih aktivnosti, kao i njene mlađe sestre Kalije. Kući ih podučava majka Lesli Natanijel.

«Ovo je prava šansa da iskuse stvari o kojima smo govorili kući», smatra Lesli.

U okviru naknadnog eksperimenta, Kajla, Kalija i Lesli će kući pokušati da naprave svežanj od lišća, koji će dve do tri nedelje držati u potoku u njihovom susedstvu.

Svežanj od lišća pomaže da se uhvate mikro-organizmi. Potoci koji su čisti, i u kojima ima ribe, imaće mnogo i mirko-organizama. Kajla i Kalija kući koriste više izvora za učenje uključujući knjige, slagalice, mape, kocke. Njihova majka kaže da je učenje neprestani proces koji se odvija u svakom delu kuće. Kuhinja joj na primer pomaže da nauči decu merama i razlomcima. Lesli za podučavanje koristi i materijal sa interneta. Njene ćerke, kako ističe,imaju mogućnost da uče i čitanjem, plesom ili bavljenjem sportom. Selest Lend takođe podučava decu kući, a član je i upravnog odbora organizacije za kućno obrazovanje u Virdžiniji.

«Prema našim najboljim projenama, oko milion ipo do dva miliona dece širom zemlje se obrazuje kući. Prema podacima virdžinijskog odseka za obrazovanje, u Virdžiniji ih je 21 hiljada»,navodi Selest.

Land naglašava da roditelji podučavaju djecu kući iz više razloga, među kojima su verski, filozofski ili akademski.

«Veliki broj dece koja se obrazuju kući se smatraju ili talentovanom, ili imaju neku vrstu problema sa učenjem».

Lesli Natanijel je napustila posao kako bi podučavala decu kući iz jednostavnog ali važnog razloga. Ona kaže da je htela da uživa u tome da ih svakog dana gleda kako rastu i da im pomogne da same i u svoje vreme otkriju lepotu učenja.

XS
SM
MD
LG