Linkovi

Džordž Buš i Trajan Basesku naglasili važnost uspeha misije NATO u Avganistanu


U Bukureštu je počeo samit NATO-a, do sada najveći takav skup u istoriji zapadne vojne alijanse. Glavne teme trodnevnog samita, kome prisustvuje tri hiljade delegata, među kojima pedesetak premijera i predsednika, su proširenje alijanse, odnosi sa Rusijom i situacija u Avganistanu. Skupu prisustvuje i predsednik Džordž Buš, koji je uoči početka kazao je da NATO mora ostati otvoren za prijem novih članica.

Predsednik Buš se nakon sastaka sa rumunskim predsednikom u crnomorskom letovalištu Neptun, založio za širenje NATO prema istoku.

“Snažno verujem da bi Hrvatska, Albanija i Makedonija trebalo da postanu članice NATO-a, da proces proširenja treba da obuhvati Ukrajinu i Gruziju, da bi trebalo ponuditi jačanje dijaloga sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom i da otvorimo vrata za bližu saradnju sa Srbijom.”

Srbija će biti na dnevnom redu samita u Bukureštu, najavio je generalni sekretar Alijanse Jap de Hop Shefer.

“Naša poruka Srbiji biće da i ona ima mesto u procesu evroatlantskih integracija, ukoliko okrene leđa nacionalizmu od kojeg nije imala nikakvu korist i bude spremna da u potpunosti prihvati saradnju koja će joj biti ponuđena u Bukureštu.”

Bušovo insistiranje da se za Ukrajinu i Gruziju otvori perspektiva članstva naišla je na snažno protivljenje Rusije i članica Francuske i Nemačke, koje smatraju da bi to moglo dodatno da oteža odnose sa Moskvom. Američko-ruski odnosi već su zategnuti zbog nezavisnosti Kosova i planova Vašingtona da postavi antiraketni štit u Poljskoj i Češkoj.

“Razgovaraću sa predsednikom Putinom i staviti mu do znanja da je hladni rat okončan,da Rusija nije naš neprijatelj i da postoje zajednički interesi. On mora da razume da je antiraketni sistem prvenstveno uperen protiv nedemokratskih režima na Bliskom istoku.”

Ruski predsednik razgovaraće u petak sa liderima alijanse i kako ističu njeni zvaničnici , očekuje se da uprkos neslaganjima, susret protekne u pozitivnoj atmosferi. Severnoatlantska alijansa će u Bukureštu pokušati i da dobije snažniju podršku nastojanjima snaga NATO-a u Avganistanu da poraze Talibane.

“Očekujemo da članice NATO-a podele teret nepohodan za postizanje uspeha u Avganistanu. Ja sam se već obavezao da ću poslati dodatnih 3.500 hiljada vojnika kako bih poslao jasan signal da smo spremni da pomognemo.”

“Moramo da uradimo sve što možemo kako bi garantovali uspjeh operacija u Avganistanu, demokratski i ekonomski razvoj zemlje i eliminisali rizik od terorista, koji dolaze iz tog regiona.” Rakao je rumunski predsednik Trajan Basesku.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi ranije je najavio da je spreman da pošalje dodatne trupe u Avganistan, kako bi ojačao snage NATO-a koje trenutno broje 47 hiljada vojnika.

XS
SM
MD
LG