Linkovi

Beograd: Da li deklaracija o vojnoj neutralnosti Srbije ima veliku važnost?


Samit NATO-a u Bukureštu prati se u Beogradu, gde su ponovo razmatra odnos Srbije i alijanse, s obzirom da je Srbija s jedne strane članica Partnerstva za mir, a s druge strane Parlament je usvojio deklaraciju o vojnoj neutralnosti zemlje.

Predsednik Atlantskog saveta u Srbiji Vladan Živulović smatra da deklaracija o vojnoj neutralnosti nema veliku važnost jer u krajnjoj instanci to pitanje trebalo bi da se reši na referendumu i ocenjuje da antinatovske izjave pojednih političara imaju predizborni karakter. Skupština je usvojila ulazak zemlje u NATO program Partnerstvo za mir, kaže Živulović i dodaje je da zbog događanja na Kosovu, Srbija stala i ništa nije preduzela iako je njena obaveza da odnose sa Partnerstvom za mir razvija, od ratifikacije ugovora bezbednosti podataka pa nadalje, i time kao zemlja pokazuje veliku neozbiljnost.

I predstavnik Evroatlanske inicijative Danijel Šunter tvrdi da Srbija nije iskoristila mogućnost koje joj se pružaju iz do sada postignutih i potpisanih dogovora sa NATO alijansom i da je Partnerstvo za mir ostalo neiskorišćeno. Šunter kaže da nije bilo javne debate o vojnoj neutralnosti zemlje i da se o tome nije ozbiljno diskutovalo. Sbija praktično nema ni punopravnu misiju, ni ambasadora pri sedištu NATO u Briselu što je jedinstven slučaj u Evropi, kaže Danijel Šunter i ističe da je to izuzetno loše za Srbiju jer se nepotrebno samoizolovala i sama sebe isključila iz važnih međunarodnoh formuma, kakav je i NATO savez.

XS
SM
MD
LG