Linkovi

Vodonik može da se izdvaja direktno iz tečnog goriva


Mnogi naučnici veruju da je vodonik gorivo budućnosti. Nezgoda je u tome što ga na zemlji nema u prirodnom stanju već mora da se izdvaja - najčešće iz prirodnog gasa - za šta je potrebno utrošiti energiju iz nekog drugog izvora. Sadašnje metode još nisu dovoljno ekonomične da bi vodonik zamenio tečna fosilna goriva.

Ali, kako bi bilo kada bi se taj element izdvajao direktno iz tečnog goriva? Američka kompanija Inovatek (InnovaTek) tvrdi da njen pronalazak - nazvan mikrokanalni reaktor - može na ekonomičan način da izdvaja vodonik iz biodizela ili bilo kog drugog tečnog goriva.

Pomenuti uređaj izgleda kao čelična ploča veličine kvadratnog decimetra, sa mikroskopski sitnim rupicama. Uz određene katalizatore, ovaj jednostavan uređaj može da izdvaja vodonik iz dizela, benzina, biljnog ulja, glicerina i mnogih drugih tečnih goriva. Ploča je teška svega oko pola kilograma, a više ploča povezanih u sistem izdvajaju do 600 litara vodonika u minuti, koji može odmah da se sprovodi u vodonične ćelije koje proizvode struju.

To znači da bi vozila na vodonik, umesto da nose u sebi cilindre za taj gas pod visokim pritiskom, mogla i dalje da imaju rezervoare za tečno gorivo iz koga bi se u samom vozilu izdvajao vodonik. To bi istovremeno eliminisalo potrebu izgradnje ogromnog broja specijalnih cisterni i pumpi za punjenje automobila vodonikom.

Kompanija Inovatek se nada da bi njen pronalazak mogao da počne da se primenjuje već kroz dve godine.

XS
SM
MD
LG