Linkovi

Pristupanje NATO-u kruna transatlanske integracije za Hrvatsku


Hrvatski premijer Ivo Sanader postavio je integraciju svoje zemlje u EU i NATO kao prioritet vlade. Samit NATO-a u Bukureštu i predstojeća posjeta američkog predsjednika Džordža Buša Hrvatskoj daće, kako vjeruju u Zagrebu, novi momentum jačanju odnosa sa zapadnim demokratijama.

Premijer Sanader rekao je televiziji AP da je velika čast to što predsjednik Sjedinjenih Država dolazi u posjetu Hrvatskoj – jer je to dokaz partnerskog odnosa koji Vašington i zapadna vojna alijansa imaju prema službenom Zagrebu.

Poziv Hrvatskoj, koja je oko 200 svojih vojnika već angažovala u nemirnoj oblasti oko Mazar-i-Šarifa u Avganistanu, da se nakon samita u Rumuniji priključi NATO-u - samo je formalnost.

Sanader ističe da je to početak krunisanja procesa uspješne transatlanske integracije zemlje, jer se očekuje da do 2010. Hrvatska postane 28. članica EU.

Shodno hrvatskom ustavu vlada nije obavezna da organizuje referendum o pristupanju zemlje NATO-u.

Ali neke nevladine organizacije žele da se građani izjasne o članstvu u Alijansi. Luka Damjanović predstavlja Hrvatsko građansko društvo.

"Želimo da prikupimo dovoljno potpisa da natjeramo vladu da organizuje referendum, kako bi mi odlučili da li hoćemo u NATO ili ne”, kaže Damjanović.

Potpisnici ove peticije imaju različite motive. Ima i onih koji podržavaju ulazak u NATO, ali žele da to potvrde na plebiscitu.

XS
SM
MD
LG