Linkovi

Raketni odbrambeni štit na vrhu dnevnog reda samita Buš-Putin


Predsednik Buš je prihvatio poziv da se naredne nedelje sastane sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u ruskom crnomorskom letovalištu Soči. Saradnica Glasa Amerike, Ivana Kuhar, izveštava da će saradnja u pogledu odbrambenog raketnog štita – po svemu sudeći - biti na vrhu dnevnog reda samita.

Predsednik Buš je izjavio da je prihvatio poziv na sastanak sa predsednikom Putinom 6. aprila, na kojem će razgovarati o «strateškom sporazumu koji je ključni deo raketne odbrane». Državni sekretar Kondoliza Rajs i sekretar za odbranu Robert Gejts, nedavno su razgovarali sa visokim ruskim zvaničnicima u Moskvi. Oni su tada uručili i pismo predsednika Buša ruskom predsedniku, za koje je Putin kasnije rekao da predstavlja «ozbiljan dokument sačinjen radi rešenja sporova izmedju dve zemlje».

Bivši američki ambasador u Ujedinjenim nacijama Džon Bolton je izjavio za Glas Amerike da je balistička odbrana od otpadničkih država sa nuklearnim sposobnostima, jedan od prioriteta predsedničkog mandata Džordža Buša.

«Predsednik Buš je 2001. ponudio Rusiji potpunu saradnju, da bismo mogli zajednički da razvijemo dodatnu raketnu odbrambenu sposobnost. Tada je to bila iskrena ponuda i žao mi je što je Rusi nisu prihvatili», rekao je Bolton.

Bivši ambasador u Ujedinjenim nacijama je dodao da predsednik Buš želi da obezbedi raketnoj odbrani budućnost, pre nego što u januaru napusti položaj u Beloj kući. Rusija se oštro protivi planovima Sjedinjenih Država da postave raketne presretače u Poljskoj i radarski sistem u Češkoj. Moskva tvrdi da ti planovi ugrožavaju rusku bezbednost, dok Vašington tvrdi da je svrha odbrambenog štita da zaštiti Evropu od potencijalne iranske opasnosti. Ruski ministar inostranih poslova, Sergej Lavrov, rekao je nedavno novinarima da su Sjedinjene Države pristale da dopuste Moskvi da nadgleda raketni odbrambeni sistem. Predsednik Buš je u međuvremenu izjavio da je optimista i da veruje da bi sporazum o antibalističkom raketnom štitu mogao da bude postignut na samitu u Sočiju. Andjela Stent, sa Džordžtaunskog univerziteta u Vašingtonu, izjavila je za Glas Amerike da je sporazum moguć ako bude obuhvatio i neke američke ponude.

«Moguće je da se postigne nekakav sporazum, ali i dalje mislim da bi saglasnost Rusije sa Sjedinjenim Državama, koja obuhvata i razmeštaj raketa i radara u Češkoj i Poljsakoj, sa njihove tačke gledišta, značila da se Moskva slaže sa nečim što je ranije proglašavala nemogućim. Ruski pristanak će zavisiti od toga šta će Vašington da im ponudi», kaže ona.

Anđela Stent, bivša funkcionerka u Odeljenju za Rusiju i Evroaziju u Nacionalnom obaveštajnom savetu, ukazuje da je malo verovatno da bi Sjedinjene Države odustale od planiranih raketnih lokaliteta u Češkoj i Poljskoj - u okviru nekog novog sporazuma sa Moskvom.

«Mislim da Sjedinjene Države istinski žele tu saradnju i da to nije samo propaganda. Medjutim, takodje mislim da je istina da u administraciji predsednika Buša ne postoji volja da se odustane od raketnog štita u Češkoj i Poljskoj.»

Američko-ruski odnosi će biti važna tema i tokom predstojeće turneje predsednika Buša po Evropi, tokom koje će posetiti Bukurešt, Hrvatsku i Ukrajinu. Vašington podržava želju Ukrajine i Gruzije da im se ponudi put ka ulasku u NATO, uprkos protivljenju Moskve. Sastanak u Sočiju će verovatno biti poslednji sastanak dva presednika, s obzirom da Putinov naslednik Dmitrij Medvedev preuzima položaj 7. maja.

XS
SM
MD
LG