Linkovi

Buš najavio da će se na samitu u Bukureštu založiti za prijem Ukrajine i Gruzije u NATO


Uoči samita NATO koji se ove sedmice održava u glavnom gradu Rumunije, predsjednik Buš je posjetio Kijev gdje je još jednom javno podržao aspiraciju Ukrajine da se priključi zapadnom vojnom savezu.

Službeni Kijev se nada da će na samitu u Bukureštu biti uključen u takozvani Akcioni plan za članstvo, što je posljednji stepenik pred prijemu u Alijansu. Međutim, članstvu Ukrajine u NATO-u žestoko se protivi susjedna Rusija...

Predsjednik Buš je posjetiom Ukrajini uputio jasnu poruku.

On će insistirati na tome da NATO sa samita u Bukureštu Gruziju i Ukrajinu, dvije države na granici Rusije – uvede u proces prijema u članstvo, uprkos protivljenju Moskve.

Ipak Buš kaže da Rusi neće imati pravo veta na ono što će se dešavati na samitu Alijanse u Bukureštu.

“Radiću što više budem mogao da se Ukrajina i Gruzija uključe u Akcioni plan. Mislim da je to u naše i u interesu NATO-a, ali i u interesu Ukrajine i Gruzije”.

Ovo je, smatraju analitičari, krupan izazov turbulentnim i sve češće zategnutim odnosima predsjednika Buša sa njegovim ruskim kolegom Putinom koji predaje dužnost Dmitriju Medvedevu narednog mjeseca.

Putin i Buš će se u svojstvu predsjednika dvije države posljednji put sastati tokom predstojećeg vikenda.

Američki zvaničnici nadaju se sporazumu o odbrambenom raketnom sistemu kome se Putin protivio. Predjednik Buš je kazao da neće praviti kompromis na uštrb širenja NATO-a.

“To je pogrešna percepcija. Ja snažno vjerujem da Ukrajinu i Gruziju treba uključiti u akcioni plan. Neće biti trgovine sa tim i tačka. To sa rekao i predsjedniku Putinu u nedavnom telefonskom razgovoru”.

Pred zgradom Ukrajinskog parlamenta demonstrirali su protivnici NATO integracije, sa transparentima koji kritikuju politiku američke administracije i vlasti u Kijevu. U jednom trenutku demonstranti su se sukobili sa policijom koja je obezbjeđivala skupštinsko zdanje.

XS
SM
MD
LG