Linkovi

Američki eksperti očekuju da se NATO širi i nakon samita u Bukureštu


Proširenje NATO-a biće jedno od najznačajnijih pitanja na predstojećem samitu Alijanse u Bukureštu. Američki analitičari i eksperti smatraju da će pozivnicu za članstvo sigurno dobiti Hrvatska i Albanija, a nadaju se da ni treća članica Jadranske povelje – Makedonija, neće biti ostavljena da čeka pred vratima.

Bivši američki ambašador u UN, Džon Bolton, kaže za naš program da se nada da će spor Skoplja i Atine biti riješen i da će prijem Makedonije, Albanije i Hrvatske dati momentum procesu proširenja zapadne vojne alijanse.

“Nadam se da će zarad daljeg proširenja NATO-a svi sporovi biti riješeni prije samita”, podvlači Bolton.

Sali Meknamara, ekspert Heritidž fondacije kaže da bi Alijansa u svakom slučaju, i nakon samita u Bukureštu, morala da ostavi otvorena vrata za prijem novih članica.

Prijem Hrvatske, po njenim riječima, trebalo bi da predstavlja pozitivan primjer i podstrek njenim susjedima - Crnoj Gori, BiH i Srbiji da sprovedu neophodne reforme i pridruže se Savezu.

“Smatram da su vrata NATO-a otvorena svima koji ozbiljno sprovode reforme”.

“Mislim da progres ka članstvu u NATO-u podstiče balkanske države da usvoje vrijednosti zapadnih demokratija, slobodnog društva i otvorenog trzišta”, kaže Džon Bolton.

Bivši ambasador Sjedinjenih Država u UN nada se i da preostale tri članice Partnerstva za mir sa prostora bivše Jugoslavije neće dugo čekati u predvorju NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a Jap De Hop Shefer nedavno je ovdje u Vašingtonu nagovijestio da bi Crna Gora od samita u Bukureštu mogla da bude uključena u intenziviran dijalog sa Alijansom – sto je samo stepenik niže od početka realizacije Akcionog plana za članstvo - procesa u kome su u ovom trenutku Hrvatska , Makedonija i Albanija.

XS
SM
MD
LG