Linkovi

Predsednik Buš otputovao u Evropu gde će učestvovati na samitu NATO


Predsednik Buš uskoro bi trebalo da stigne u Ukrajinu, na početku svoje posete Evropi, koja ga takodje vodi u Rusiju, Hrvatsku I Rumuniju, gde će učestvovati na samitu NATO-a. Više detalja u izveštaju dopisnika Glasa Amerike Skota Sternsa.

Predsednik posetu Evropi započinje u Ukrajini gde će, prema rečima savetnika za nacionalnu bezbednost Stivena Hedlija, odati priznanje toj zemlji zbog demokratske tranzicije posle “narandžaste revolucije” 2004. godine.

"Predsednik će izraziti podršku stremljenjima naroda Ukrajine da njihova zemlja zauzme mesto koje joj pripada u Evropi i njenim transatlantskim institucijama, dok Ukrajina nastavlja svoj put reformi”.

Za vreme boravka u ukrajinskoj prestonici, predsednik i prva dama će posetiti Katedralu Svete Sofije, i jednu državnu školu, čiji učenici održavaju prezentaciju o sprečavanju širenja AIDS-a.

U sredu, predsednik Buš odlazi na samit NATO-a u Bukureštu, na kome će, kako ističe Stiven Hedli, transatlantski savez razmatrati promene kroz koje prolazi kako bi odgovorio na izazove novog stoleća.

"Očekujemo da će lideri NATO-a doneti odluke da povećaju sposobnosti Alijanse da odgovori na nove izazove, uključujući jačanje specijalnih operacija, kao i razvoj zajedničke odbrane od raketnih I sajber napada.”

Avganistan je glavna tema samita u Bukureštu. Lideri NATO-a će se sastati sa avganistanskih predsednikom Hamidom Karzaijem i generalnom sekretarom UN-a, Ban Ki Munom, a takodje će razgovarati sa predstavnicima Evropske unije I Svetske banke.

Svih 26 članica Alijanse ima svoje vojnike u Avganistanu, ali su ih neke rasporedile u bezbednijim oblastima gde su manje šanse da će se sukobiti sa militantnim Talibanima. Predsednik Buš se nada da će veći broj članica NATO-a uputiti svoje vojnike u prve borbene redove.

Lideri NATO-a razmotriće i američke planove o razmeštanju sistema anti-raketne odbrane u Evropi, i glasati o prijemu Albanije, Hrvatske I Makedonije u svoje članstvo. Takodje će se glasati o zahtevu Gruzije i Ukrajine da budu primljene u punopravno članstvo, čemu se protivi Rusija.

Posle samita NATO-a, predsednik i prva dama putuju u Hrvatsku, gde će predsednik održati govor u Zagrebu, a zatim će na radnom ručku razgovarati sa liderima zemalja pozvanih da se priključe NATO-u.

Predsednik Buš posetu Evropi završava u odmaralištu Sočiju na Crnom moru, gde će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Buš i Putin razgovaraće o američkom antiraketnom štitu, koji je, prema rečima Stivena Hedlija, namenjen odvraćanju napada Irana, a nije uperen protiv Rusije.

"Najvažnije je da se pronadje konkretan način da se Rusija razuveri u svojim strahovanjima, i uveri da radarske I raketne stanice u Poljskoj i Češkoj Republici nisu pretnja Rusiji, već je nihov cilj da se Evropa, pa I sama Rusija, zaštite od pretnji sa Bliskog istoka.”

Predsednik Putin je ranije već razmatrao saradnju na radarskom praćenju potencijalnih raketnih napada, što bi prema Hedlijevim rečima moglo da postane deo integrisanog odbrambenog sistema koji bi štitio Evropu i Rusiju.

XS
SM
MD
LG