Linkovi

Polson predlaže savremenije praćenje finansijskog tržišta


Američki sekretar za finansije, Henri Polson, saopštio je da regulatorni mehanizam finansijskog poslovanja u Sjedinjenim državama mora da bude modernizovan i usklađen sa kompleksnošću savremenih finansijskih institucija. Polson je danas u Vašingtonu sugerisao da bi Federalne rezerve, ovdašnja centralna banka, trebalo da imaju veću ulogu u stabilizaciji ekonomskih prilika i veću kontrolu nad bankama i drugim institucijama. Takođe je predložio da "razborit finansijski regulator" nadgleda poslovanje banaka i institucija i pri tome štiti investitore i potrošače.

Sekretar za finansije pokušava da iskorijeni rizične aranžmane i praksu koja je dovela do aktuelnih problema na finansijskom tržištu.

«Naš prioritet je, kazao je Polson, «suočavanje sa problemima na tržištu kapitala i u sektoru nekretnina. To će biti prioritet dok se problemi ne riješe».

Prema planu koji je predstavljen danas, Federalne rezerve dobiće veća ali donekle limitirana ovlaštenja kontrole investicionih aranžmana. Neke regulatorne agencije biće ugašene, druge će se međusobno sjediniti. Neke poput komisije za hartije od vrijednosti izgubiće dosadašnji uticaj.

Posebno će se nadgledati davaoci stambenih kredita.

Za Gejl Midou iz Arkanzasa – ova akcija stiže prekasno. Kupila je kuću sa kreditom i fleksibilnom kamatnom stopom u nadi da će refinansirati prije nego su kamate skočile. Sada je izgubila posao i kasni sa isplatom kredita.

Ona kaže da je već vrlo teško dobiti zajam i da je slika naredne godine još strašnija.

Predsjednik Buš je istovremeno dio odgovornosti prebacio na zakonodavce, rekavši da vlasnici kuća žele da Kongres odobri zakone koji će im omogućiti da promijene kreditne uslove i lakše otplaćuju pozajmice.

Predsjednikov plan podrazumijeva da se povoljniji kreditni uslovi dobiju uz podršku vlade, pri čemu će banke morati da oproste dio duga. Ekonomisti međutim tvrde da najugroženiji neće uskoro vidjeti korist od nove inicijative.

Polsonov prijedlog objavljen je u trenutku kada se finansijski sistem suočio sa jednom od najvećih kriza kreditnog sektora u istoriji. Predložene izmjene morao bi najprije da odobri kongres, a Polson očekuje “kontroverzu i zdravu debatu”.

XS
SM
MD
LG