Linkovi

Vuković: Kosovo može zakomplikovati evropski put Srbije ali ne i Crne Gore


Situacija u vezi sa Kosovom može zakomplikovati evropski put Srbije, ali ne i ostalih zemalja regiona, uključujući i Crnu Goru, tvrde u crnogorskoj vlasti, dok u opoziciji kažu da crnogorski režim ima obavezu i naređenje da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković rekao je da situacija u vezi sa statusom Kosova komplikuje put evropskih integracija i povezivanja Srbije, dok, što se tiče Crne Gore, ni trenutna dešavanja u vezi sa Kosovom ni no što možemo pretpostaviti da će se dešavati narednih dana, sedmica ili mjeseci, ne bi trebalo bitnije da utiče na njen put ka evropskim integracijama.

On je objasnio da Crna Gora ima pozitivan stav da ne treba da žuri u vezi sa situacijom na Kosovu, ‘’jer niko ne traži da se istrčavamo’’.

’’Normalno, mi smo rekli da ćemo se izjasniti kada se za to steknu uslovi, vodeći računa da odlukom doprinesmo stabilnosti regiona, prije svega očuvanju unutrašnje stabilnosti Crne Gore’’, naveo je Vuković.

Sa druge strane, dodao je on, Evropa je intezivnije nego do sada prisutna u Crnoj Gori, a ocjene napora koji se čine na unutrašnjem planu, sve su povoljnije.

No, iz Izbornog štaba predsjedničkog kandidata Srpske liste Andrije Mandića, uz ponovni poziv kandidatu vladajuće koalicije Filipu Vujanoviću da saopšti da li priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, stižu drugačije procjene.

U Srpskoj listi tvrde da crnogorski režim ima obavezu i naređenje da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a njihov predsjednički kandidat nema hrabrosti da to javno saopšti, čime sebe diskvalifikuje iz predsjedničke trke.

Ocjenjuje se da neizjašnjavanje o tom pitanju čini aktuelni režim i njegovog predsjedničkog kandidata „političarima prošlosti, nedoraslim aktuelnom trenutku“.XS
SM
MD
LG