Linkovi

Irak: Broj poginulih pripadnika oružanih snaga SAD dostigao četiri hiljade


Kad su, u nedelju veče, u bombaškom napadu u Bagdadu ubijena četvorica američkih vojnika, broj poginulih pripadnika oružanih snaga Sjedinjenih Država od početka invazije u Iraku, prešao je četiri hiljade. Bio je to simboličan momenat, posebno ako se ima u vidu da je nasilje u Iraku opalo u odnosu na isti period lani i da za dve sedmice pred zakonodavcima procenu situacije u Iraku treba da iznesu najviši merički vojni i civilni funkcioneri stacionirani u toj zemlji.

U tipičnom saopštenju koalicione komande u nedelju, navedeno je da su «četiri vojnika multi-nacionalne divizije poginula patrolirajući u južnom Bagdadu u eksploziji improvizovane eksplozivne naprave koju su podmetnuli teroristi, da je jedan vojnik ranjen u tom napadu, a da će objavljivanje imena sačekati dok ne bude obaveštena rodbina poginulih».

Medjutim, reakcija na ovo saopštenje nije bila tipična. Smrt te četvorice vojnika označila je da je broj američkih žrtava u Iraku dostigao četiri hiljade, što se momentalno našlo u centru medijske pažnje. Predstavnik Pentagona Brajan Vitmen priznao je da je to prekretnica, ali je dodao i ovo:

«Nijedna žrtva nije značajnija od druge. Svaki vojnik, marinac, pilot ili mornar podjednako je dragocen i svaki gubitak života je podjednako tragičan.»

Predsednik Buš je rekao da je protekla nedelja bila «dan za razmišljanje», ali je jasno stavio do znanja da to neće promeniti njegovo sveobuhvatno gledište o konfliktu:

«Obećao sam ranije i to ću činiti sve dok sam predsednik – učiniću sve da ti životi nisu uzalud izgubljeni i da će ishod rata opravdati žrtve.»

Predsednik Buš je to izjavio nakon dvočasovnog sastanka sa vojnim komandantima tokom kojeg je saslušao njihove preporuke strategije u Iraku i broju vojnika neophodnih za uspeh operacija u narednih šest meseci. Te preporuke i predsednikova odluka biće saopšteni javnosti za oko dve sedmice.

Buš je rešen da pobedi u Iraku, a pobedu je definisao kao opstanak nove demokratije, bezbedniju Ameriku i svet u kojem je tokom 21 veka mir moguć.

Jedan od zaduženih da se taj cilj ostvari je i pukovnik Dominik Karacilo, komandant američke borbene brigade koja operiše južno od Bagdada.

«Užasan je i bolan gubitak svakog vojnika. Svedočio sam mnogim gubicima - od severa Iraka sve do Bagdada. I to je teško.»

Pukovnik Karasilo kaže da su nasilje i broj žrtava u oblasti koju kontroliše znatno u padu od kako su Sjedinjene Države poslale pojačanja i izmenile strategiju gušenja pobune prošle godine. Karacilo je rekao da je broj napada pao sa više od 100 na oko 12 nedeljno.

Četiri hiljade poginulih američkih vojnika u Iraku takodje je značajna cifra i za kritičare rata. Direktor za politička pitanja u nevladinoj Nacionalnoj bezbednosnoj mreži, Ilan Goldenberg, kaže da je to dodatan dokaz cene pogrešne politike:

«Ne radi se samo o 4 hiljade života, što je užasna cena koju smo već platili, već o svim žrtvama koje će uslediti. Moramo jasno staviti do znanja da ćemo se povući, da ne ostajemo u Iraku i da će Iračani morati da se međusobno dogovore ili da snose posledice nesporazuma.»

Goldenberger ističe da rat u Iraku nije učinio Sjedinjene Države bezbednijim, već ih je skrenuo sa borbe protiv Al Kaide u Pakistanu i Avganistanu, umrljao integritet američke vojske i podstakao američke neprijatelje u Iranu.

Glavnokomandujući američkih snaga u Iraku, general Dejvid Petreus i američki ambasador u Bagdadu, Rajan Kroker, verovatno će biti suočeni sa sličnim kritikama kad budu svedočili pred kongresnim odborima narednog meseca.

Oni će, kako se očekuje izvestiti da su, iako je broj američkih i iračkih žrtava u padu, pobunjenici još u stanju da napadaju. Takođe bi trebalo da zatraže oprez u vezi sa daljim povlačenjem američkih snaga, nakon što se u julu povuku vojnici koji su poslati kao pojačanje u okviru strategije koju realizuje general Petreus.

XS
SM
MD
LG