Linkovi

Premijer Milo Đukanović u Bariju dao izjavu nadležnim italijanskim organima


Crnogorski premijer Milo Đukanović juče je u Bariju, na lični zahtjev, dao izjavu nadležnim italijanskim organima, u okviru dugogodišnje istrage koja se u toj zemlji vodi o navodnom organizovanom krijumčarenju cigareta.

U saopštenju vladinog Biroa za odnose sa javnošću navodi se da je Đukanović zahtjev da da izjavu italijanskim pravosudnim organima uputio još sredinom prošle godine.

Ističe se da je Đukanović, i pored diplomatskog imuniteta koji uživa, kao i obaveza koje ima kao predsjednik partije u redstojećim predsjedničkim izborima, insistirao na davanju izjave.

"Uvjeren u jedini mogući ishod italijanske istrage - da će sa Crne Gore i njega lično konačno biti skinuta neosnovana optužba, koja je godinama prijetila ugledu naše države i bila uporno, ali na sreću neuspješno, zloupotrebljavana u političke svrhe”, stoji u saopštenju.

Italijanska novinska agencija ANSA javila je da je Đukanović u kancelariju tužioca u Bariju stigao zajedno sa advokatom Enrikom Tučilom, a crnogorski mediji navode da je njegov razgovor sa tužiocima trajao šest i po sati.

ANSA je prenijela i da se Đukanović svojevoljno prijavio da bude ispitan povodom optužbi za navodno mafijaško udruživanje radi sticanja profita od šverca cigareta i da je odgovorio na 80 odsto pitanja tužilaštva.

Advokat Vesna Čejović, ekspert za italijansko pravo, kazala je, povodom saslušanja crnogorskog premijera Mila Đukanovića u Bariju, da je tužilac u Italiji, kada završi istragu, obavezan da preda čitav predmet istražnom sudiji koji odlučuje da li će se nastaviti dalja procedura ili se čitav slučaj arhivira.

"Time je čitav slučaj okončan. Meni ovo liči na to da je čitava stvar završena i da tu daljeg postupka nema. Ali, to je pretpostavka, moramo imati preciznu informaciju", kazala je Čejovićeva.

Ukoliko proces protiv Đukanovića bude arhiviran, to bi značilo da više nema mogućnosti da se obnovi-čak ni kada mu istekne diplomatski imunitet, saopštili su sudski izvori u Bariju.

XS
SM
MD
LG