Linkovi

Vrednost dolara u odnosu na japanski jen pala na najniži nivo u poslednjih 10 godina


Vrednost američkog dolara u odnosu na japanski jen ovog meseca je pala na najniži nivo u poslednjih 10 godina, dok se zabrinutost svetskih investitora u vezi sa recesijom u SAD povećava. Po prvi put u poslednjih 12 godina, vrednost dolara je redinom marta pala na ispod 100 jena, a ujedno dostigla i najnižu vrednost u odnosu na evro i druge svetske valute.

Pad u odnosu na jen je usledio posle spekulacija da američke Federalne rezerve neće uspeti da spreče recesiju, a mogući nastavak slabljenja dolara, kako kažu analitičari, može negativno da utiče na Japan.

SAD su, posle Kine, najveći trgovinski partner Japana, koji je prošle godine u Ameriku izvezao robu u vrednosti od 145 milijardi dolara.

Međutim, zbog sve slabijeg dolara i usporenog rasta američke privrede, japanski izvoz je u februaru opao za 6 odsto u odnosu na prošlu godinu, što je šesti mesec za redom konstantnog smanjenja izvoza robe.

Dejvid Man, vodeći strateg za valute u «Standard Chartered» banci u Hong Kongu, kaže da bi recesija u SAD mogla da naškodi Japanu, jer ako vrednost jena nastavi da raste, izvoz bi mogao znatno da opadne. Osim toga, profit koji japanske kompanije naprave u Americi, kod kuće će imati manju vrednost.

Man kaže da će Japan morati da počne saradnju sa drugim zemljama kako bi nadoknadio gubitak, koji će osetiti zbog slabijeg izvoza robe za SAD, i još dodaje da japanski zvaničnici zbog toga budno prate cenu jena u odnosu na druge azijske valute.

«Japan sve više trguje drugim azijskim monetama, i kad već govorimo o tome, ta razmena je dovela vrednost jena na najnižu tačku u poslednjih nekoliko decenija. Ali to ne znači da Japan više nije konkurentna zemlja, naprotiv, i dalje uspešno obavlja trgovinu sa različitim zemljama, pogotovo sa Kinom».

Japan i dalje ima vrlo jake trgovinske odnose sa ostatkom sveta. Izvoz u zemlje Azije je tokom februara bio za skoro 6 odsto veći nego prethodnog meseca, pošiljke za Kinu su porasle za 15 odsto, a Evropi je prodato za oko 7 odsto više robe.

Man kaže da će Japan možda moći da ublaži posledice američke recesije, zato što se njihova ekonomija zasniva prvenstveno na domaćem tržištu, a ne na izvozu.

Ukoliko dolar nastavi da pada u odnosu na aziske valute, i SAD uđu u recesiju, onda će se verovatno i neki drugi regioni suočiti s teškoćama. Vilijem Torbek, saradnik na Istraživačkom institutu za ekonomiju, trgovinu i industriju u Japanu smatra da bi američka recesija mogla da ima najveće posledice na kompjutersku i elektronsku industriju u Aziji.

«Trideset odsto ukupnog izvoza iz Azije je na američko tržište, tako da bi smanjenje potražnje iz SAD imalo vrlo negativne efekte na to područje».

Torbek dodaje da bi recesija imala najveće posledice na Tajvan, s obzirom da je njihovo tržište usko povezano sa američkim. Sa slabijim dolarom, problem bi se pojavio i u Australiji, i na Novom Zelandu, koji se sa SAD takmiče na svetskom tržištu govedine i pšenice.

Još jedan razlog za brigu Japanaca predstavlja i činjenica da ovise o uvoznoj nafti, s obzirom da je manja vrednosti dolara, cene nafte već odvela preko 100 dolara za barel.

Ipak, neke zemlje će imati i koristi od loše ekonomske situacije u Americi. Izvoz iz Južne Koreje je u porastu, a mnoge kineske fabrike kupuju materijal u dolarima, što im smanjuje cenu proizvodnje.

Analitičari za međudržavnu trgovinu procenjuju da dolar neće ojačati u skorije vreme, i dodaju da iako recesija u SAD možda ne predstavlja potpunu propast azijskog tržišta, rast ekonomije u tom delu sveta će biti usporen, sve dok se Amerika ne oporavi.

XS
SM
MD
LG