Linkovi

Vuk Jeremić: Vlada Srbije spremna da potpiše SSP sa Evropskom unijom


Srpska vlada je spremna odmah da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, izjavio je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, ističući da je ovo "strateški trenutak" za Srbiju.

Jeremić je na radnom doručku u okviru neformalnog skupa šefova diplomatija EU uputio apel prisutnima da je "vreme za Srbiju da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju".

Po završetku tog susreta, on je stavio do znanja da odmah putuje u Beograd da bi učestvovao na početku predizborne kampaje "Za evropsku Srbiju" i da zato neće učestvovati na sastanku ministara inostranih poslova evropske 27-orice i zemalja Zapadnog Balkana.

Jeremić je, takođe, rekao da je Srbija "vrlo svesna svojih obaveza prema Haškom tribunalu" i da će "locirati, uhapsiti i predati Ratka Mladića, kao i ostale optužene".Jeremić je podvukao da to nije "samo politički zahtev" na putu ka EU, već "moralna obaveza - prema žrtvama i njihovim porodicama, ali i prema nama i našoj demokratiji".

"Prvi put od 5. oktobra 2000. godine, evropska ideja u Srbiji zauzima odbrambeni stav", delom i zbog podrške jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova nekih članica EU, rekao je ministar Jeremić.

Jeremić je izrazio zabrinutost da se Srbija danas nalazi dalje od Evropske unije nego ikada pre 2000. godine i da je evropska ideja u Srbiji sada prvi put u defanzivi od pada Slobodana Miloševića.

"To je pre svega zbog podrške jednostranom proglašenju nezavisnosti od strane nekih od vas. Evropa je danas uočima mnogih u Srbiji povezana sa tim nelegalnim aktom i to je dovelo do velike neizvesnosti", rekao je on.

Vuk Jeremić rekao je i da je učešće kosovskog premijera Hašima Tačija na skupu šefova diplomatije Evropske unije na Brdu kod Kranja prihvatljiv jedino ukoliko delegaciju Prištine predvodi međunarodni predstavnik i ako nastupa pod zastavom UN.

On je dodao da je delegacija Srbije dobila uveravanja od domaćina skupa da će "to zaista biti u skladu sa Rezolucijom 1244".

Komesar Evropske unije za proširenje Oli Ren ponovio je da Unija i dalje insistira na punoj saradnji Srbije sa Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Hagu .

To znači da Srbija mora da učini sve što je u njenoj moći kad je reč o hvatanju i predaji svih ratnih zločinaca, uključujući i nekadašnje političke i vojne vođe bosanskih Srba, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, rekao je Ren na Brdu kod Kranja, gde ministri spoljnih poslova EU razgovaraju o situaciji na Zapadnom Blkanu.

Sa evropskim ministrima je, tokom radnog doručka, razgovarao šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, kojem se preneti stavovi Unije prema Srbiji, uoči parlamentarnih izbora, javlja agencija STA.

Domaćin skupa Dimitrij Rupel je - prenoseći novinarima šta je Jeremiću predočeno kao ponuda EU Srbiji uoči majskih izbora- pomenuo politički sporazum i vizne olakšice.

"Dali smo mu mogućnost da predstavi srpske poglede, i istovremeno je čuo na šta Srbija može da računa do majskih izbora od EU, rekao je danas ministar spoljnih poslova Slovenije i predsedavajući ministrima EU Dimitrij Rupel.

"Razgovor je bio zanimljiv, suština je bila da je EU dala mogućnost Jeremiću da kaže svoje utiske, da se izjasni, da kaže sve poruke, a istovremeno je čuo na šta Srbija može računa pred izbore", objasnio je Rupel nakon doručka ministara sa Jeremićem.

XS
SM
MD
LG