Linkovi

Keni Dži jedan od najpopularniji džez muzičara današnjice


Saksofonista Keni Dži je jedan od najprodavanijih džez muzičara današnjice, a njegova muzika je prepoznatljiva po laganim pop baladama, remiksima pop klasika i prazničnim pesmama. «Ritam i romansa», novi album ovog dobitnika nagrade «Gremi», je sasvim drugačiji.

Na novom albumu Kenija Džija se može čuti kombinacija laganog džeza, sambe i salse. Od naslovnenumere «Salsa Keni» do klasika latinoameričke muzike « Besame mučo», u ovoj zahtevnoj kolekciji džeza, Keni Dži istražuje mogućnosti van melodija koje obično koristi.

Keni Dži je započeo svoju karijeru u velikom bendu Berija Vajta «Love Unlimited Orchestra», a kasnije je svirao saksofon u jednom fank bendu u Sijetlu, rame uz rame sa klavijaturistom Džefom Lorberom. Početkom 1980-ih započeo je vrlo uspešnu solo karijeru.

Do sada je prodato više od 75 miliona njegovih albuma širom sveta, što ga čini najprodavanijim instrumentalnim muzičarem svih vremena. Na prethodnim albumima se mogu čuti južnoamerički zvuci, koje je Keni Dži na novom albumu umiksovao sa svojim melodičnim džezom. «Oduvek sam voleo latinoamerički ritam i hteo sam da vidim da li će ta kombinacija biti nešto drugačije od bilo čega što sam ranije čuo», kaže Keni Dži.

Novi album «Ritam i romansa» je od nedavno na prvom mestu «Bilbordove» liste savremenog džeza. Na tom CD-u je i melodija «Sax-O-Loco».

Povezani članci

XS
SM
MD
LG