Linkovi

Oli Ren: Srbija ima potencijal, ali sama treba da izabere evropski put


Danas, prvog dana neslužbenog sastanka ministara spoljnih poslova EU razgovaralo se o odnosima Rusije i Evropske unije, stanju na bliskom istoku i problemu Tibeta, a rasprava o zapadnom Balkanu najavljena je za sutra kada se očekuje i posebna izjava o Srbiji.

S tim u vezi na današnjem brifingu sanovinarima evropski komesar za proširenje Oli Ren je poručio kako Srbija ima centralnu ulogu za bezbjednost regiona, kao i da bi mogla da bude njegova pokretačka snaga, što zavisi od nje same. „ Srbija ima ogroman politički i ekonomski potencijal koji treba da oslobodi, ali sama mora da potvrdi svoj evropski put „ rekao je Ren napominjući da sporazum koji je Unija ponudila Srbiji nije politički trik i da je EU spremna da primi Srbiju u njenu porodicu država.

Evropski komesar je naglasio kako u suprotnom Srbija rizikuje da se nađe u samoizolaciji, te je još jednom ponovio da je josnovni uslov za potpisivanje sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom hapšenje i izručenje osoba optuženih od strane Haaškog suda.

Oli Ren je izrazio i nadu da će odluka EU o uvođenju bezviznog režima za građane Srbije biti usvojena do kraja aprila, kako bi se pred majske izbore u Srbiji i na taj način potvrdila spremnost Unije da podrži evropski put Beograda. Na državama Evropske unije je sada dogovor o konkretnim mjerama kao što je uvođenje biometrijskih pasoša, pojačane kontrole granica i slično.

Zamoljen da prokomentariše najave da će parlamentarni izbori u Srbiji biti organizovani i na sjeveru Kosova Ren je rekao da u tome Evropska unija ne vidi problem, jer Ahtisarijev plan predviđa posebne veze kosovskih Srba sa Srbijom.

XS
SM
MD
LG