Linkovi

Boro Vučinić: Crna Gora ostvarila značajan progres u integraciji u NATO


Crna Gora je ostvarila značajan progres u integraciji u NATO i može očekivati podršku Alijanse kako bi što prije dostigla potrebne standarde za članstvo u Sjevernoatlanskom savezu, ocijenjeno na sastanku ministra odbrane Bora Vučinića sa vojnim atašeima NATO zemalja akreditovanih u Crnoj Gori.

Crna Gora je ostvarila značajan progres u integraciji u NATO, rekao je ministar Boro Vučinić, ali je dodao da ispred nje stoje brojni izazovi. Stoga, od zemalja članica tog saveza Crna Gora očekuje dalju podršku kako u političkom smislu, tako i u daljim reformama sektora odbrane i bezbjednosti, rekao je on.

Vučinić je kazao da Crna Gora očekuje da će na Samitu NATO u Bukureštu biti uključena u Intenzivirani dijalog zemalja. Dodao je da Crna Gora intenzivno sarađuje sa više NATO članica i da je posvećena unapređenju dobrosusjedskih odnosa u oblasti odbrane.

Ministar je istakao prioritet nastavka saradnje sa strateškim partnerima u okviru Partnerstva za mir, prije svega na planu obuke, obrazovanja, učenja jezika i dostizanja interoperabilnosti Vojske Crne Gore sa snagama NATO.

Vučinić je kazao da Ministarstvo odbrane i Vlada Crne Gore intenzivno rade na informisanju građana o procesu evroatlantskih integracija u skladu sa usvojenom Komunikacionom strategijom.

Vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić informisao je goste o dostignutom stepenu reforme Vojske i daljim planovima i ciljevima na tom polju.

Vojni atašei, saopšteno je, interesovali su se za implementaciju Komunikacione strategije, osnivanje Direkcije za zaštitu podataka i učešće crnogorskih vojnika u mirovnim misijama.

Oni su ocijenili da Ministarstvo odbrane ima veoma ambiciozne i dobre planove, kao i da će pružiti podršku da se ti planovi realizuju i Crna Gora što prije dostigne potrebne standarde za NATO.

XS
SM
MD
LG