Linkovi

HRW: Sistem pravosuđa na Kosovu urušen i treba ga što hitnije popraviti


Jedna od vodećih svjetskih organizacija za zaštitu ljudskih prava ocijenila je da je pravosudni sistem na Kosovu urušen i da ga je hitno potrebno popraviti.

U izvještaju koji je objavljen u petak, Hjuman Rajts Voč (Human Rights Watch) traži od kosovskih lidera da sarađuju sa Evropskom unijom kako bi unaprijedili pravosuđe i omogućili vladavinu zakona na Kosovu.

Izvještaj slijedi ocjenu stanja koju je Hjuman Rajts Voč načinio 2006. godine i konstatuje da je od tada učinjen mali napredak.

Navodi se da komjuterski sistem koji je trebalo da pomaže radu pravosuđa, a za koji su donatori dali milione dolara, još nije u upotrebi.

Takođe, Hjuman Rajts Voč navodi da istražni organi nemaju dovoljno pomoći od policije, a da nema unutrašnje kontrole rada sudija, tužilaca i policije.

Organizacija sa sjedištem u Njujorku tvrdi da je svega nekoliko svjedoka bilo voljno da da iskaz o kriminalnim aktivnostima, zbog straha od uzemiravanja i zlostavljanja, posebno u slučajevima koji se odnose na organizovani kriminal, ratne zločine i napade na pripadnike manjinskih zajednica.

Hjuman Rajts Voč navodi da je jedini efikasan način zaštite svjedoka njihovo izmještanje u zemlje EU ili u Sjedinjene Države, ali da su spomenute zemlje bile neodlučne kada je u pitanju prihvaćanje tih svjedoka.

Odluka EU da se fokusira na unaprijeđenje pravosuđa je ispravna, ali ukoliko EU i SAD nisu spremne da prime svjedoke koji su izloženi riziku, biće gotovo nemoguće suditi pojedincima koji su odgovorni za neka od natežih krivičnih djela”, kaže Holi Kartner (Holly Cartner) direktor organizacije za Evropu i Centralnu Aziju.

Svjedoci moraju da budu zaštićeni kako bi pojedinci odgovorni za ozbiljna krivična djela mogli da budu izvedeni pred sud, upozorava Hjuman Rajts Voč.

XS
SM
MD
LG