Linkovi

Vuk Jeremić: Beograd želi da osigura mir i bezbednost na Kosovu


Srpski i indonežanski ministar inostranih poslova, Vuk Jeremić i Hasan Virajuda, saglasili su se tokom susreta u Džakarti da se rešenje za budući status Kosova mora naći kroz pregovore i uz poštovanje međunarodnog prava. Jeremić je kazao da je Beograd predložio da se između UNMIKA i srpske manjine, koja ne priznaje kosovsku nezavisnost, postigne privremeni sporazum.

Srpski šef diplomatije saopštio je indonežanskom kolegi da srpska vlada želi da pronađe način da osigura mir i stabilnost na Kosovu nakon proglašenja nezavisnosti.

“Predložili smo da u postojećim okolnostima pronađemo privremeni sporazum između UNMIK-a i građana Srbije koji odbijaju da priznaju nelegalni čin jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.”

Jeremić je na pres konferenciji u Džakarti dodao da Beograd želi da osigura mir i bezbednost na Kosovu.

“Čak i u ovim teškim okolnostima, izazvanim jednostranim i nelegalnim proglašenjem nezavisnosti. Srpska vlada je to predložila u najboljoj nameri kako bi doprinela smirivanju situacije.

“Pozdravljamo rešenost srpske vlade da reši problem Kosova putem dijaloga i pregovora.” Rekao je indonežanski ministar inostranih poslova, Hasan Virajuda.

Indonezija, koja je nestalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, nije priznala nezavisnost Kosova.

XS
SM
MD
LG