Linkovi

Predsednik Buš uveren da će biti postignut uspeh u sukobima u Basri


Predsednik Buš kaže da će iračkim bezbednosnim snagama koje vode borbe u Basri, biti potrebno izvesno vreme da savladaju šiitske paravojne formacije, ali je istakao uverenje da će vlada u Bagdadu izvojevati pobedu. Predsednik Buš je rekao da je iračka ofanziva direktan rezultat poboljšanja bezbednosne situacije, nakon slanja vojnog pojačanja prošle godine u Iraku

Po mišljenju predsednika Buša sukob u Basri ukazuje na napredak iračkih bezbednosnih snaga koji je postignut od slanja 30 hiljada dodanih vojnika u Irak, prošle godine.

«Iračke bezbednosne snage vode oštre borbe protiv paravojnih snaga i kriminalaca u Basri. Mnogi od tih pobunjenika naoružani su, obučeni i finasirani iz Irana. Smela odluka premijera Malikija da povede borbu protiv ekstremista u Basri pokazuje njegovu lidersku ulogu i predanost nepristrasnom sprovodjenju zakona.»

Predsednik Buš je to rekao obraćajući se osoblju vazduhoplovnih snaga u bazi u Dejtonu, u Ohaju. Činjenca da su operacije u Basri planirane i da je čak i sam premijer Maliki došao da nadgleda operacije, prema rečima predsendika Sjedinjenih država, pokazuje iračkom narodu da je vlada predana bezbednosti zemlje.

Buš je još jednom zatražio da Iran i Sirija obustave nasilje i podršku terorizmu u Iraku. Ovo je drugi u nizu predsednikovih govora pred izveštaj o napretku u Iraku koji za naredni mesec pripremaju američki ambasador u toj zemlji, Rajan Kroker i glavnokomandujući vojnih snaga, general Dejvid Petreus.

Petreus je nagovestio da bi, kad se do jula broj američkih vojnika u Iraku vrati na prvobitni obim, odnosno 140 hiljada, voleo da napravi pauzu u povlačenju da bi se adekvatno procenila situacija. Predsednik Buš je rekao da će brižljivo razmotriti savet komandanata sa terena pre no što donese odluku o daljem povlačenju trupa.

«Dok razmatram kako ćemo nastaviti ovu borbu, imaću na umu da je napredak u Iraku realan, znatan i neizmenljiv. Stoga će princip iza moje odluke o nivou trupa biti garancija uspeha u Iraku.»

Predsednik je kritikovao opozicione demokrate, koje su zatražile da se povlačenje vojske nastavi kako bi fokus mogao da se pomeri na borbu protiv terorizma na drugim mestima. Američki predsednik smatra da ti argumenti nemaju smisla i ponovo vezuje rat u Iraku za bezbednost Sjedinjenih Država. On kaže da američki strategijski interesi leže u konvergenciji, kako se izrazio, dvostruke pretnje od Al Kaide i Irana.

XS
SM
MD
LG