Linkovi

Kina traži objašnjenje isporuke američkih detonatora Tajvanu


Kina zahteva da Sjedinjene Države sprovedu sveobuhvatnu istragu pošto je Vašington greškom poslao detonatore za rakete Tajvanu.

U saopštenju sa veb stranice kineskog ministarstva inostranih poslova, Peking traži od Vašingtona da smesta izvesti o detaljima istrage tog incidenta, kako bi se otklonile sumnje i bilo kakve negativne posledice.

SAD su 2006. greškom isporučile Tajvanu četiri detonatora za nuklearne rakete. Vojska je trebalo da isporuči Tajvanu akumulatore za helikoptere, ali je umesto njih poslala detonatore, koji aktiviraju mehanizam na projektilima. Detonatori su bili bezbedno uskladišteni na Tajvanu, a tajvanske vlasti su obavestile Pentagon o pogrešnoj isporuci u sredu, čim su shvatile o čemu se radi, rekao je novinarima sekretar za vazduhoplovne snage Majkl Vin i dodao da Tajvanu nije isporučen nikakav nuklearni materijal.

Pentagon je, uz to, saopštio da vodi istragu o ovom incidentu.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts i predsednik Džordž Buš obavešteni su o incidentu u petak, izjavio je zamenik podsekretara za odbranu Rajan Henri.

Gejts je naredio da detonatori budu smesta vraćeni u SAD, što je i učinjeno, dodao je Henri.

XS
SM
MD
LG