Linkovi

Ponoš: Isporuke američkog oružja Kosovu ne prete Srbiji


Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš smatra da američke isporuke oružja Kosovu ne predstavljaju pretnju Srbiji.

Ponoš je ocenio da odluka američkog predsednika Džordža Buša da odobri isporuku vojne opreme nezavisnom Kosovu zaslužuje pažnju, ali i da to nije korak u dobrom smeru. Ne verujem da to bitno remeti vojni balans u regionu i to ne predstavlja direktno vojnu pretnju Srbiji, rekao je general Ponoš i dodao da bi bilo jako loše kada bi naoružavanje dve i po hiljade ljudi predstavljalo direktnu ili trenutnu oružanu pretnju Srbiji i da ona nije u takvom stanju da bi to za nju predstavljalo direktnu oružanu pretnju.

Ali, to je politički svakako neprimeren gest, rekao je načelnik generalštaba Vojske Srbije. General Ponoš je rekao da je 17. marta komandantu KFOR-a ukazao da su događaji u severnom delu Kosovske Mitrovici pokazali da su izabrani loše vreme i loša metodologija za izvedenu akciju.

Ali i agresivan nastup građana prema pripadnicima KFOR-a i UNMIK-a ne ide u prilog interesima Srbije, jer Srbe na Kosovu u ovom momentu nema ko drugi da štiti osim međunarodnih snaga, koje su tamo u sklopu mandata UN, što Srbija priznaje i prihvata, rekao je general Zdravko Ponoš.

I jedan od lidera Srba sa Kosova Oliver Ivanović izjavio je da će srbovanje na severu Kosova skupo koštati Srbe u enklavama u centralnom Kosovu. Ivanović je u intervjuu za novosadski Dnevnik optužio ministra za Kosovo Slobodana Samardžića da sprovodi populističku politiku i da na Kosovu pokušava da ubere jeftine političke poene u predizbornoj kampanji.

A ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev izjavio je da ta zemlja neće promeniti svoj stav i da će nastaviti dobru saradnju sa Srbijom bez obzira na moguću promenu u državnom vrhu posle parlamentarnih izbora 11. maja.

XS
SM
MD
LG