Linkovi

Sukobi vladinih snaga i šiitske paravojske u Basri, Al Sadr preti nemirima u celom Iraku


Najmanje 30 ljudi poginulo je u sukobima iračkih bezbjednosnih snaga i naoružanih šiitskih muslimana u Basri, koji su izbili nakon što su iračke snage pokrenule veliku akciju protiv, kako su naveli, svih koji ugrožavaju bezbjednost u tom iračkom gradu. Šiitski sveštenik Moktada al Sadr najavio je da će biti nemira u cijeloj zemlji ukoliko se nastavi obračun sa njegovom armijom.

Iračke bezbjednosne snage i šiitska milicija oštro su se sukobili na ulicama Basre, nakon što su iračke snage prije zore pokrenule ofanzivu protiv naoružanih grupa u tom gradu. Irački premijer Nuri Al Maliki doputovao je juče u Basru kako bi lično nadgledao vojne operacije u centralnim i sjevernim djelovima grada, gdje je utočište Mahdi armije, koju predvodi radikalni šiitski sveštenik Moktada al Sadr. Premijer je u saopštenju naveo da je ofanziva pokrenuta protiv onih koji djeluju izvan zakona u Basri i da je njen cilj vraćanje tog grada pod vladinu kontrolu. Predstavnici Moktade al Sadra međutim smatraju da je ta akcija uperena protiv Sadrove organizacije, koja predstavlja moćnu političku snagu na jugu Iraka. Al-Sadr je u saopštenju koje je pročitao njegov pomoćnik Hazem Al Aradži zatražio okončanje operacija.

Takođe je pozvao na generalni štrajk, ističući da će, ukoliko iračka vlada ne ispuni zahtjeve, sljedeći korak biti građanska neposlušnost u Bagdada u drugim provincijama. Nakon toga, kako je naveo, uslijediće treći korak, ali nije saopštio šta on podrazumjeva.
Moktada al Sadr je nedavno ponovo naredio prekid vatre i dao instrukcije svojoj armiji da ne napada američke i iračke bezbjednosne snage. Smatra se da je taj potez značajno doprinio smanjenu nasilja u Iraku tokom prošle godine. Američki i irački zvaničnici saopštili su da ne žele da se bore protiv cjelokupne organizacije, već samo, kako su ih nazvali, ekstremnih elemenata, koji ne poštuju prekid vatre.

Britanski vojnici, koji su iračkim snagama predali kontrolu nad Basrom u decembru, nijesu učestvovale u vojnom operacijama. Sukobi su izbili i u gradu Kut, gdje je, poput drugih oblasti u centralnom i južnom dijelu Iraka, uveden policijski čas u večernjim satima. U međuvremenu, u predgrađu Bagdada, Sadr Sitiju, utočištu, Mahdi armije, organizovani su protesti protiv iračke ofanzive.

XS
SM
MD
LG