Linkovi

Čejni: Hamas, Sirija i Iran pokušavaju da “torpeduju” Blikoistočni mirovni proces


Američki potpredsednik Dik Čejni rekao je danas da ekstremisti Hamasa, koje podržavaju Sirija i Iran pokušavaju da “torpeduju “ mirovne pregovore Izraela i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

U obraćanju novinarima pred polazak u Tursku, a posle dvodnevnih razgovora sa izraeslkim i plaestinskim liderima, američki potpredsednik je optužio Hamas i pomagače ekstremističkog pokreta iz Sirije i Irana da na sve moguće načine pokušavaju da ometu pregovore Izraela i umerene palestinske vlade predsednika Mahmuda Abasa. Čejni je to izjavio posle sastanka sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom. Olmertov portparol Mark Regev, rekao je da postoji mnogo dokaza u prilog Čejnijevoj tvrdnji.

“Uopšte ne sumnjamo da ekstremni elementi poput Hamasa, Islamskog džihada i Iranaca, pokušavaju da upropaste svaku šansu da mirovni proces uspe. Dokaza o tome ima svaki dan. Oni ispaljuju rakete na Izrael, hoće da isprovociraju odmazdu, oni ne žele da mirovni proces uspe“, kaže Mark Regev.

Potpredsednik Čejni je sa palestinskim liderima razgovarao o predlogu o izmirenju Abasovog Fataha i Hamasa koji kontroliše pojas Gaze.

Na sastanku u Jemenu, u nedelju, predstavnici dve palestinske frakcije su se saglasili da uskoro počnu razgovore. Čejni veruje da je Abas uslovio pregovora Hamasovim odustajanjem od kontrole Pojasa Gaze, pre bilo kakvog pomirenja. U saopštenju kancelarije predsednika Abasa potvrđen je takav stav, mada Hamas tvrdi da je sporazum iz Jemena bezuslovan.

Američki i izraelski zvaničnici odbacuju bilo kakve veze sa Hamasom sve dok se ta organizacija ne odrekne nasilja i ne prizna postojanje Izraela.

XS
SM
MD
LG