Linkovi

Protest zbog Tibeta na ceremoniji paljenja olimpijske baklje


Borci za ljudska prava su danas prekinuli svečano paljenje baklje pred Letnje olimpijske igre u Pekingu, pošto su se probili kroz obezbeđenje u antičkoj Olimpiji u Grčkoj.

Tri pripadnika organizacije Novinari bez granica sa sedištem u Parizu, razvila su zastavu na kojoj su olimpijski krugovi prikazani kao lisice - u znak protesta zbog navodnih kršenja ljudskih prava u Kini.

Njihov poziv na bojkot Pekinških igara je prekinuo govor predsednika Organizacionog komiteta Olimpijade u Kini, Liua Ćija.

Nekoliko trenutaka kasnije, nekolicina protibetanskih demonstranata je pokušala da spreči nošenje olimpijske baklje duž ulica Olimpije.

Jedna Tibetanka se polila crvenom bojom i legla ispred trkača koji je nosio baklju. Najmanje devet demonstranata je pritvoreno.

Protibetanski aktivisti traže da Međunarodni olimpijski komitet – zbog nedavnih nereda - odustane od plana da olimpijska baklja bude nošena kroz Tibet.

Rajs traži da Kina promeni politiku prema Tibetu

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs je zatražila od Kine da promeni politiku prema Tibetu i razgovara sa izgnanim tibetanskim duhovnim liderom Dalaj Lamom.

Ona je danas u Vašingtonu rekla da je jedini način za rešavanje problema u Tibetu – savetovanje sa Dalaj Lamom, dodavši da je korišćenje nasilja neprihvatljivo.

Tibetanska vlada u egzilu, sa sedištem u Indiji, saopštila je da je u nedavnim sukobima između kineskih vlasti i demonstranata u Tibetu i okolnim regionima, poginulo 130 ljudi, dok Kina tvrdi da je broj mrtvih 19.

Indijski ministar inostranih poslova Pranab Mukherdži, koji je u Vašingtonu, saglasio se sa Kondolizom Rajs da bi učešće Dalaj Lame u rešavanju situacije bilo korisno. Ipak, Mukherdži je upozorio da tibetanski izgnanici koji žive u Indiji, ne bi trebalo da učestvuju u političkim aktivnostima koje bi mogle da naškode indijskim odnosima sa Kinom.

Istovremeno, francuski predsednik Nikola Sarkozi je danas ponudio da posreduje u razgovorima predstavnika Kine i Dalaj Lame.

XS
SM
MD
LG